Direktlänk till inlägg 26 januari 2020

Bo Svensk - formgivaren som inte fanns

Av wanjasvarjehanda - 26 januari 2020 15:28

Du har säkert dykt på någon av ljusstakarna som enligt annonser, retrobutiker och auktionsfirmor är designade av Bo Svensk. Här är en av modellerna:
https://www.metropol.se/auktioner/varor/ljusstakar_design_bo_svensk_-/%7B26D4084E-5A65-4EE8-8FCA-1E6F91377967%7D

Eller, kanske har du nyligen julpyntat med någon av trätomtarna där etiketten säger Bo Svensk Hemslöjd.

I själva verket är ingen av dem designade av någon Bo Svensk.


För några månader sedan blev jag nyfiken på vem Bo Svensk egentligen var; han måste ju ha varit rätt produktiv så varför kunde jag inte hitta några uppgifter om honom eller hans företag?


När jag började jämföra märkningarna på diverse olika föremål på nätet så gick det upp för mig.

Här ser ni en av märkningarna han använde, med texten "Bo Svensk Produkt". Uppe till vänster på etiketten syns något som ser ut som HB, vilket ofta gjort att man tolkat det som Handelsbolag Bo Svensk.
 

Men, om vi tittar lite närmre så står det HNB:
 

Jag har dessvärre ingen bild på någon av de ljusstakar jag har på lager men här kan ni se ett par exempel med samma etikett:

http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?39788-Vem-kan-ha-designat-ljusstaken
http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?25282-Ljusstakar-i-smide-fr%C3%A5n-Bo-Svensk-Produkt


Här finns en annan etikett, där det istället för "Svensk" står "Ström":
https://auctionet.com/sv/601519-ljusstakar-2-st-smide-bo-strom-1900-tal


Då klarnar det ett smula: Det rör sig om fabrikören Harry N Boström i Borlänge, vars tillverkaretiketter innehåller orden Bo och Svensk. HNB står alltså för Harry N. Boström och någon "Bo Svensk" - eller "Bo Ström" har aldrig varit inblandad. Företaget etablerades 1950 och tillverkningen bestod bl.a av ljusstakar, lyktor, kopparvaser och änglaspel - d.v.s mestadels metallföremål. Hur trätomtarna kom in i bilden vet jag inte, kanske vet du? 


https://digitaltmuseum.se/011023825445/julgransask ser vi kartongen till en ljuslykta. På den står det, förutom tillverkarmärkningen:

A "Swedish Modern"
Aladdin Lamp for Candles
HURRICANE LAMP
The candle raises automatically as it burns.
Candle lasts longer in this lamp.

Den moderna Aladdin Lampan för ljus
Ljuset höjer sig automatiskt.
Ljusbesparande.

Made in Sweden

Just denna kartong har uppenbarligen fått tjänstgöra för något som innehavaren kallade "Biljulgranen", vilket förklarar Nordiska Museets benämning "julgransask".


Senare kom även den menorah-liknande elljusstaken Titus, som tillverkades i rött resp. vitt. På etiketten står det:
BO
BOSTRÖM ORIGINAL
MODELL
SWEDEN
http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?39597-BO-Bostr%C3%B6m-Original-vad-%C3%A4r-det
Och ja, du gissade rätt: Den etiketten tolkas ibland som att formgivaren eller tillverkaren hette Bo Boström.


Änglaspelen känner nog alla igen, jag vet dock inte vad som skiljer mellan Boströms och andra. Det är också ett sådant som ges som exempel i Harry N Boströms första patentansökan, från 1977, med beskrivningen "Anordning vid föremål, i första hand av prydnadskaraktär, som uppvisar en basplatta och en från denna uppskjutande pelare".

Ansökan med fullständig beskrivning finns som pdf


Harry gjorde en ny patentansökan på stativet till ett änglaspel 1978
Fullständig beskrivning i ansökan finns här som pdf. 


Den tredje och sista ansökan är från 1984 och avser en liknande bordsmobil, med en annan figur på toppen: En pepparkaksgubbe? Sotare? Beskrivningen lyder "Mobil jämte sätt för dess framställning".

Här som pdf.


Enligt annonser hittade via Tidningsarkivet på https://tidningar.kb.se/ hade företaget på 50-talet adressen Skolgatan 12 i Borlänge.
I Industrikalendern 1971 fanns de på Byggmästargatan i Borlänge, hade 55 anställda (+hemarbetare) och en årsomsättning på 6 miljoner kronor.
I rapport 2008:05 "Inventering av förorenade områden i Dalarnas län - Verkstadsindustrin" från Länsstyrelsen Dalarnas Län kan vi läsa att
AB Harry N. Boström på Montörsgatan 6 i Borlänge gjorde änglaspel, ljuslyktor, ljusstakar m.m genom stansning, bockning och klippning. Rapporten hittar du här: http://www.ebhportalen.se/Sv/Inventeringsrapporter/Verkstadsindustrin.pdf


Vidare från Tidningsarkivet: I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet använder de benämningen Hantverksbruket för en verksamhet vid Idunvallen. 1982 finns de på Tunavägen 2 och 1988 på Kvarngatan 2. 1996 har företaget adress i Falun och år 2000 läggs det ner.


Om Harry var det svårare att hitta något; jag hade med tanke på hur länge verksamheten var igång hoppats dyka på någon artikel i någon av Dalarnas tidningar men har inte haft någon tur alls vid googling. 
Vem var han? Vad var det som ledde till att han startade sitt företag?
Och, inte minst: Vad står "N" för? Nils? Nikodemus?
Vet du mer och vill dela med dig? Skriv en kommentar (publiceras först när jag godkänt den, så du kan även komma med tips om vem jag kan kontakta utan att det syns i bloggen om du inte vill det).

Kanske känner du någon av hans döttrar, eller kanske någon av dem råkar se detta inlägg! 

 
 
Ingen bild

Sara D

26 januari 2020 19:31

Sveriges befolkning 1975
Förnamn
Nils Harry
Efternamn
Boström
Födelsedatum
1926-12-17
Födelseplats
Falu Krist, Kopparberg
Civilstånd
Gift man 1949-04-17
Titel/Yrke
Fabr

wanjasvarjehanda

26 januari 2020 20:08

Tack, Sara, jag har redan de uppgifterna men de säger inte så mycket om honom som person, eller om hans verksamhet :) (Såg nu att jag glömt redigera bort frågan om andranamnet efter att jag hittade uppgifterna men det får vara så.)
Jag har även namn på fru och barn men lägger inte ut namn på levande personer - jag hoppas istället att någon släkting eller annan som kände honom hör av sig.
Tack för att du tog dig tid!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wanjasvarjehanda - 2 juli 2015 08:49

Detta inlägg handlar inte det minsta om några fina möbler, felattribueringar eller knasiga auktionshus, däremot om vilseledande marknadsföring.Idag är jag riktigt arg och besviken.Jag har aldrig haft glasögon men har känt att jag borde skaffa det då ...

Av wanjasvarjehanda - 26 maj 2015 04:02

Detta är en text om saker som jag önskar att alla retro- och antikintresserade funderade på en liten stund, jag skulle uppskatta om du ville ta dig tid att läsa. När vi startade vår verksamhet och öppnade retrobutik i början på 2007 blev jag snabbt...

Av wanjasvarjehanda - 18 mars 2015 15:09

Servisen Lorry från Reijmyre känner många igen, åtminstone vinglasen och starkvinglasen. Det har spekulerats mycket om vem som ritade Lorry: Många hävdar att serien är av Jonny Mattsson, som dock inte kom till bruket förrän 1956 medan Lorry finns m...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:57

Detta inlägg handlar om en klädhängare som allt oftare påstås vara designad av Osvaldo Borsani, Tecno 1961. This blog post about the coat hanger often sold as "Sputnik" by Osvaldo Borsani 1961 is also available in English.   Ibland tar det tid ...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:14

This blog post is about a revolving coat hook/hanger often sold as Sputnik designed by Osvaldo Borsani and manufactured by Tecno. Usually my blog posts are in Swedish but in this case I chose to write it in English too as I think the information is r...

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Gästa boken!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se