Direktlänk till inlägg 8 maj 2012

Har du drabbats av ofrivillig länkdelning på Facebook?

Av wanjasvarjehanda - 8 maj 2012 08:33

Nätverkande i all ära men ibland går det till överdrift.


Runt 25 april började flera av mina vänner och bekanta på Facebook upptäcka något ytterst olustigt: Vissa av de annonser de tittat på på Tradera började dyka upp som länkar i deras Facebookloggar - utan att de valt att dela dem eller klickat på gilla.

Det kanske inte alltid är så kul att folk ser vad man tittat på för annonser och det har märkts tydligt att de som drabbats inte är det minsta roade av fenomenet.


Det första jag upptäckte när jag sökte på "tradera" på Facebook var en mystisk app som hade ett frågetecken framför sig (alltså ingen bild) och som påstods användas av 500 personer varje månad, däribland flera av mina vänner. 

När jag klickade på "Gå till appen" så stod det att den var felkonfigurerad och inte gick att använda. Några av dem som stod som användare hittade appen i sina inställningar och plockade bort den.
Trots det så fortsatte länkarna dyka upp för vissa och de poppade upp som användare i sökresultatet lite då och då. Även antalet påstådda användare varierade, ena stunden var det 500 och nästa 400 per månad. Tills igår, när det plötsligt var 9 000 och idag 10 000...


Problemet torde ha att göra med Facebooks nya "Open graph" som är tänkt att få människor att samverka mer genom Facebook och andra sidor men som istället ger problemet att alla ser allt du gör.
Jag tror fortfarande att den skumma appen med frågetecknet är inblandad men frågan är hur =) När jag gick igenom koden för annonser som hade länkats och sådana som inte hade gjort det så fanns det ingen skillnad. Vad som finns är givetvis ett script för att man ska kunna gilla eller dela en annons om man vill.


Jag vet inte om och hur Tradera kommer kunna lösa problemet men det finns ett par saker du kan göra för att förhoppningsvis undkomma det:


1. Klicka på pilen längst uppe till höger på Facebook och välj "Sekretessinställningar".

2. Bredvid "Ads, Apps and Websites" klickar du på "Redigera".
3. Bredvid "Applikationer som du använder" klickar du på "Redigera inställningar".
4. Nu går du in på "Redigera" för varje applikation i listan, sedan väljer du att ta bort de rättigheter du inte vill att appen skall ha, t.ex "Inlägg i ditt namn" och "Åtkomst till din information när som helst".

Du kan också anpassa inställningarna för vilka som får se händelser som skapats via apparna, det gör du bredvid "Vem kan se inlägg som den här applikationen gör åt dig på din tidslinje:".


Om du har många appar så kan du istället göra så här:


1. Klicka på pilen längst uppe till vänster på Facebook och välj "Sekretessinställningar".

2. Bredvid "Ads, Apps and Websites" klickar du på "Redigera".
3. Bredvid "Applikationer som du använder" listas de senast använda, klicka på "Stäng av alla applikationer" precis nedanför listan.
4. Nu får du upp ett fönster med de appar som har tillgång till dina uppgifter och kan kryssa i vilka du vill ta bort. Jag rekommenderar alla utom de allra nödvändigaste, t.ex "Forum for pages" (som du behöver för att kunna skriva i forum på olika Facebooksidor sedan Facebook tog bort sitt gamla forum), kalenderapp och app för delning från din egen blogg. Sen kan det förstås finnas andra appar du behöver/vill ha kvar men tänk efter när du väljer ut dem.
Jag har sett folk med 100-tals appar, de flesta av typen "Vilket är ditt indiannamn?" och "Vilken kändis liknar du?". De flesta appar av den typen är utvecklade endast i syfte att komma åt din information och kontaktlista för att sedan sprida länkar i ditt namn eller i värsta fall olika typer av malware. Sen är förstås väldigt många av de appar folk har installerat olika typer av spel.


Jag hoppas att det hjälper, det är svårt för mig att veta eftersom jag redan valt de hårdare säkerhetsinställningarna och därför inte upplevt autodelningarna =)


Ytterligare inställningar som kan vara bra att göra:


1. Klicka på pilen längst uppe till vänster på Facebook och välj "Sekretessinställningar".

2. Bredvid "Ads, Apps and Websites" klickar du på "Redigera".
3. "Hur andra tar med dina uppgifter till applikationer de använder" - Klicka på "Redigera" och gå igenom vilken information du tycker är ok att låta appar och sidor ta del av via dina vänner.
Hur din samverkan med andra görs på andra sidor kan du påverka genom att klicka på "Redigera inställningar" vid "Direktanpassning".
Om du klickar på "Redigera inställningar" vid "Offentlig sökning" så kan du själv välja hur hemlig du vill vara.
Du kan också välja hur du vill kopplas ihop med tredjepartsannonser genom att klicka på "Redigera inställningar" bredvid "Ads".



Gladare nyheter: Du har väl inte missat att även du som är enskild näringsidkare kan få skatteåterbäringen till midsommar?
Förutsättningen är att du anmält bankkonto för återbetalning samt att du deklarerat elektroniskt med e-legitimation. Och att du deklarerade i tid, förstås.
Bra va? 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wanjasvarjehanda - 26 januari 2020 15:28

Du har säkert dykt på någon av ljusstakarna som enligt annonser, retrobutiker och auktionsfirmor är designade av Bo Svensk. Här är en av modellerna:https://www.metropol.se/auktioner/varor/ljusstakar_design_bo_svensk_-/%7B26D4084E-5A65-4EE8-8FCA-1E6F9...

Av wanjasvarjehanda - 2 juli 2015 08:49

Detta inlägg handlar inte det minsta om några fina möbler, felattribueringar eller knasiga auktionshus, däremot om vilseledande marknadsföring.Idag är jag riktigt arg och besviken.Jag har aldrig haft glasögon men har känt att jag borde skaffa det då ...

Av wanjasvarjehanda - 26 maj 2015 04:02

Detta är en text om saker som jag önskar att alla retro- och antikintresserade funderade på en liten stund, jag skulle uppskatta om du ville ta dig tid att läsa. När vi startade vår verksamhet och öppnade retrobutik i början på 2007 blev jag snabbt...

Av wanjasvarjehanda - 18 mars 2015 15:09

Servisen Lorry från Reijmyre känner många igen, åtminstone vinglasen och starkvinglasen. Det har spekulerats mycket om vem som ritade Lorry: Många hävdar att serien är av Jonny Mattsson, som dock inte kom till bruket förrän 1956 medan Lorry finns m...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:57

Detta inlägg handlar om en klädhängare som allt oftare påstås vara designad av Osvaldo Borsani, Tecno 1961. This blog post about the coat hanger often sold as "Sputnik" by Osvaldo Borsani 1961 is also available in English.   Ibland tar det tid ...

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Gästa boken!


Skapa flashcards