Senaste inläggen

Av wanjasvarjehanda - 16 september 2010 22:43

Min avsikt var att hålla bloggen ren från politiska åsikter och tyckanden. Nu ser jag mig dock tvungen att skriva något.


Om mindre än 3 dygn stänger vallokalerna och vi är fast med den politik majoriteten valt.


Jag har flera vänner som röstade på Alliansen vid förra valet, det innebär inte att våra åsikter egentligen går isär så vansinnigt mycket. Däremot kanske vi ser olika på vikten av vissa delar av ett samhälles funktion. 


Det förvånar mig dock att majoriteten av befolkningen faktiskt trodde att ett blått Sverige skulle tillåta medmänsklighet och rättvisa - går vi tillbaka 15-20 år i tiden vet jag ingen som hade gått på det.


Idag ser vi vad det blåa styret har lett till, bl.a ökade klyftor mellan klasserna och cancersjuka med ett år kvar att leva som utförsäkras - "något kan de ju arbeta med". Eller som Husmark uttryckte det i mars 2010 när hon verkligen gjorde en Maudan: De som blir utförsäkrade kan ju söka socialbidrag.


Jag förstår inte tankesättet där man förutsätter att alla sjukskrivna är lurendrejare som bara vill slippa arbeta. Visst finns det den varianten, men det är definitivt en ytterst liten andel.


För mig är denna generalisering lika illamåendeframkallande som SDs invandringspolitik.


Eller burkaförbudet: Man vill förhindra att män tvingar sina fruar att bära burka eller nikab. Sedan när har staten rätt att gå emot religionsfriheten? Och varför måste det vara så att alla kvinnor som bär burka är TVINGADE till det?


I ett Blått Sverige ska folk under 23 år få lägre lön för lika arbete. Det kallas lärlingslön.

 

I ett Blått Sverige finns inga sjuka, de som tror att de är det skall snabbt bli varse om att de minsann kan jobba som alla andra.

 

Ett Blått Sverige är ett samhälle där alla är stöpta i samma mall och fungerar exakt likadant.

 

Ett robotsamhälle.


Får det dig att tänka på något som hände för sisådär en 70 år sedan? Mig med.


Jag har fortfarande inte för avsikt att försöka pådyvla andra mina politiska åsikter.


Du avgör själv vilket Sverige du vill leva i. Tycker du att det är ok att bekosta skattesänkningar med att utförsäkra sjuka och skärpa reglerna för A-kassa så shoot. Rösta du som du gjorde i förra valet.


Vi andra hoppas på en förändring.

Ett samhälle som har plats för alla.

Ett Sverige där man bryr sig om sina medmänniskor.


Till sist vill jag tipsa om ett blogginlägg. Ett oerhört viktigt blogginlägg som visar var vi är idag. Läs det och fundera på om du tycker att vi är på rätt väg.


http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html


Av wanjasvarjehanda - 9 september 2010 04:13


Många vill starta eget företag för att kunna få utlopp för sina egna idéer, andra för att uppnå större frihet än man har som anställd.

Kanske man helt enkelt inte riktigt passar in i mallen och vill skapa sina egna förutsättningar.

Oavsett vilken anledning du har så gäller det att tänka efter före, annars kan din satsning förvandlas till en mardrömssituation.


I första hand gäller det att undersöka vilken konkurrens du har inom ditt område och vilken prisnivå som gäller för liknande varor och tjänster. Det bästa är om du i förväg lyckas få ihop en kundkrets som är beredd att välja just dig.


Marknadsföring via egen hemsida och blogg är idag en självklarhet, men konkurrensen är hård: Nästan vilken bransch du än är i så kommer det finnas flera hundra tusen sökträffar som liknar din vid en google-sökning. Därför är det viktigt att du optimerar din hemsida så att den hamnar högt upp i sökresultaten. Det finns många företag som erbjuder sökmotoroptimering för hutlösa summor men det mesta kan du faktiskt göra själv (eller så har du säkert någon i bekantskapskretsen som är haj på hemsidor). Gamla hederliga flyers kan faktiskt också ge ett visst gensvar.


Hur stor lönsamhet räknar du med?

Här är det viktigt att inte göra några glädjekalkyler, det är de som stjälper dig i slutänden när det verkliga resultatet visar sig. Räkna hellre lågt och gör upp budget för år 1, år 2 och år 3. Alla beräkningar görs exklusive moms.


När du har egen firma betalar du F-skatt varje månad som består av skatt och egenavgifter. Beloppet grundas på den preliminära resultaträkning du lämnar in i samband med att du ansöker om F-skatt. Vid ansökan får du även bestämma om du ska redovisa momsen årsvis eller i en skattedeklaration som lämnas antingen varje månad eller varje kvartal. Väljer du att redovisa den årsvis så tas ett preliminärt belopp med i F-skatten, annars betalar du den i samband med skattedeklarationen. Om du efter att du kommit igång märker att ditt rörelseresultat (intäkter-kostnader) avviker mycket från det du angivit i F-skatteansökan bör du göra en ny preliminär deklaration för att få F-skatten omräknad, dels för att inte betala för mycket men i första hand för att slippa en skattesmäll i det fall beräkningen visar sig vara för låg.


Viktigt är att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt.

En kommentar jag hört många gånger är ”Vaddå, det kan man ju dra på firman!”. Visst är det så, men det är ju du som ÄR firman och som skall få ihop pengar att betala med! Att du kan dra av kostnaden i redovisningen märks ju inte förrän det är dags att deklarera och betala skatt på resultatet.


Se över vad du behöver och gå igenom olika alternativ, inte bara vad de kostar utan även bindningstid. Hur lockande det än må vara med en lokal på Bästa Gatan så är det inte att rekommendera under första tiden. Lokalkontrakt löper på 3 år och har oftast en uppsägningstid på 9 månader, det är inte kul att bli sittande med om det inte går så bra som du har tänkt dig! Om du har möjlighet att hyra en del av lokal så är det nog det bästa till en början, se bara till att ni inte konkurrerar med varandra och ordna skriftliga avtal mellan er. Många verksamheter går att sköta från hemmet och det är givetvis det billigaste alternativet!


Webbhotell för din hemsida finns numera många, och de billigaste har en månadskostnad som motsvarar en kopp kaffe. De brukar även tillhandahålla e-postkonton. Innan du registrerar ditt domännamn och väljer webbhotell, var noga med att läsa vad som skrivs om dess tjänster!


Om du beräknar sälja varor eller tjänster mot kontant betalning (hit räknas även betalning med kort) för mer än 4 prisbasbelopp per år inkl. moms (=171 200 kr räknat med 2010 års pbb 42 800 kr) måste du ha ett kassaregister med tillhörande kontrollbox. Detta enligt en lag som trädde i kraft 1/1 2010, info finns på Skatteverkets hemsida. Enkla kassaregister finns för c:a 9 000 kr +moms inkl. kontrollbox. Vill du kunna ta emot kortbetalning måste du även ha en kortterminal. Dessa finns att hyra/leasa hos några olika aktörer, t.ex Point och BABS.


En viktig sak du ej får glömma är företagsförsäkring, begär offert från flera försäkringsbolag så att du är säker på att få bra villkor till rätt pris. Titta inte bara på månadskostnaden, utan även på hur hög självrisk som gäller hos respektive bolag! Se även över om det krävs andra försäkringar för din typ av verksamhet samt om det finns någon branschorganisation du bör gå med i.


Vad kan du fixa själv och vad behöver du hjälp med?

Detta kan vara en svår balansgång: Är man mångsysslare så blir det lätt så att man gör allt själv utan att tänka på all den tid det tar. Av egen erfarenhet kan jag säga att det inte alltid är en bra idé då det är lätt hänt att man lägger all sin vakna tid på företaget. Det blir billigare i längden att anlita någon att utföra vissa sysslor istället för att bränna ut sig själv. I det fall du istället för att anlita någon bestämmer dig för att anställa måste du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Du betalar då skatt och arbetsgivaravgifter för den anställde varje månad.


Bokföringen kan du i det fall du har en verksamhet av liten omfattning ofta klara själv men om du anlitar någon så se dig om först – det skiljer mycket mellan olika redovisningsbyråer vad gäller både pris och kvalitet!

Se till att ni är överens om att du ska få se balans- och resultatrapport minst en gång per månad samt vid behov få den förklarad för dig – det är du som har ansvaret för ditt företag och då är det viktigt att du är uppdaterad med aktuella siffror! Känner du dig tillräckligt kunnig inom området för att själv ta hand om den så var noga med att göra det på en gång – det går fort för ett par papper att bli ett berg som känns mer eller mindre oöverstigligt! Sen är man faktiskt som företagare skyldig att bokföra alla händelser löpande.


Vem betalar kalaset?

Det finns många banker och kreditinstitut som erbjuder lån utan säkerhet, ofta till höga räntor. Visst kan du ta ett litet lån för att komma igång, men gör det i så fall hos din bank till rätt ränta!


Skulle banken inte vilja hjälpa dig så kan du vända dig till ALMI Företagspartner med din ansökan och budget. De har olika typer av lån (Starta eget-lån, innovationslån m.m.) samt erfarna konsulter som kan hjälpa dig att se över din företagsidé och belysa svaga punkter. Områden som just nu är svåra att få låna till är bl.a restaurangverksamhet och second hand/antikhandel. ALMI har högre ränta än de traditionella bankerna och lånet måste vara återbetalt inom 3 år.


Det allra bästa är förstås om du själv har pengarna som behövs.


Om det går dåligt under en period är det ofta lätt att ta ett blancolån för att klara kostnaderna, akta dig för det! Meningen är att det ska lösa en tillfällig svacka, men om omsättningen förblir låg ett tag så riskerar du att hamna i en rejäl skuldfälla. Att ha egen firma innebär att du själv har hela det ekonomiska ansvaret för företaget – om företaget blir skuldsatt så är det DU som måste betala. Vill det sig riktigt illa kan bli försatt i personlig konkurs. Därför är det oerhört viktigt du gör noggranna efterforskningar om dina chanser innan du tar den risk det innebär att bli sin egen. Det bästa är givetvis om din make/maka/sambo har en inkomst av anställning så att ni kan klara er om du inte lyckas tillräckligt bra med företaget till en början, jag avråder starkt från att ni förlitar er enbart på intäkterna från det nya företaget.


Vilken fritid?

Som egenförtagare finns inget som heter 8 timmars arbetsdag, det finns alltid något att ta itu med! Som jag nämnde tidigare är det viktigt att lära sig sätta stopp så att inte livet kretsar enbart runt arbetet. Ett råd (som jag önskar att jag gett mig själv) är att i största möjliga mån försöka hålla någotsånär fasta tider, eller åtmistone se till att man lägger ifrån sig arbetet när man jobbat en hel dag.

Det kan vara svårt att dra gränser mellan arbete och fritid om du jobbar hemifrån, det bästa är i så fall att ha ett separat arbetsrum som man helt enkelt stänger och låser när man gjort ett dagsverke. Det är lätt hänt annars att vi som har en smula ”ska bara”-tendenser och ”kan själv”-mentalitet fastar i en rytm som innebär 18 timmars arbetsdagar.


Du som varit anställd är van att få betald semester: Glöm så'na tankar. Vill du ha möjlighet att vara ledig så är det spara som gäller. Glöm inte att ta med det i beräkningarna när du tänker ut hur mycket du behöver dra in!


Lev gärna ut dina drömmar men kom ihåg: Det är ingen som tackar dig för att du kör slut på dig själv!


Wanja


(sa jag förresten att jag kan vara behjälplig med de saker som är skrivna med röd fetstil?)

Av wanjasvarjehanda - 29 augusti 2010 01:05

Jahapp, då har vi klarat av 2 av 3 dagars festival där området runt Hornstull är fyllt med musik, marknad, berättarhörnor och annat! Det kanske inte verkar så ansträngande att stå i butik 11-22, men jag lovar att man blir rätt slut i både rygg och trampdynor.


På söndag är festivalen igång 11-22 och vår butik Wanjas Vardagsrum stänger kl 21.

Mer info om festivalen finns på www.100hus.com


Missa inte Moosequartet som spelar utanför Wanjas Vardagsrum kl 17.30 Om du vill veta vad du ger dig in på innan du kommer och lyssnar så finns det smakprov på www.moosequartet.se


Flyern nedan gjorde jag för Oma Retro & Vintage, Kafé Copacabana och vår butik, men det finns många andra som också har extraöppet :)


  


Av wanjasvarjehanda - 22 augusti 2010 17:24

Idag kan du lägga bud på nätet hos många auktionshus, alternativt skicka bud via e-post. Jättesmidigt och praktiskt, men kanske inte alltid en helt bra idé om du inte har sett föremålen i verkligheten!


Jag har köpt en hel del på auktion via nätbud och informationen om föremålen skiftar mycket mellan aktörerna. De flesta har bara en bild/objekt och många har ingen som helst information om eventuella skador och slitage. Hos vissa kan "slitage" betyda att kobratelefonen eller den dyra Zebrakoppen har en genomgående spricka, vilket gör objektet i det närmsta värdelöst på andrahandsmarknaden. De värsta exemplen jag råkat ut för, förutom glas & porslin där t.ex 3 av 8 koppar eller glas bara är att slänga, är en formgjuten fåtölj i plast (Dux Galaxy) där det saknades en bit på c:a 8x8 cm i armstödet samt en mycket udda bokhylla där ett av de tre hyllplanen var knäckt på mitten.


  


Det kan alltså bli oerhört kostsamt att inte gå och titta på sakerna i förväg! Om du inte har möjlighet att göra det, kontakta auktionshuset i god tid före auktionen och be dem skicka fler bilder samt skaderapport. Nedan följer lite av mina erfarenheter om de auktionshus jag har handlat av.


Auktionshuset Metropol i Stockholm: Här kan du hitta en del köpvärt, men åk och titta först! Oftast bara en bild per objekt samt dålig eller felaktig info om tillverkare och formgivare. Exemplen ovan med fåtöljen (som de för övrigt skrev var formgiven av Alvar Yngström istället för Yngvar Sandström :), trasigt glas och porslin, bokhyllan samt kobratelefon med sprucket skal kommer från Metropol. Vissa stoppade möbler har vi direkt efter avhämtning fått slänga pga dålig lukt. Ett soffbord (Frisco av Folke Ohlsson) hade förutom kraftigt slitage en skruv rätt igenom ett av benen... Många fler exempel finnes, men då skulle inlägget bli flera sidor långt. Det händer väldigt ofta att detta auktionshus väljer att skriva att varan ej är besiktigad, vilket är ett varningstecken. De har uppenbarligen haft tid att plåta och ta mått och borde således ha lagt märke till eventuella skador. Handla gärna där om du hittar något du inte kan motstå, men åk och titta på varan först! Auktionsavslut på måndagar. Buden sker i realtid med förlängning vid bud i sista stund, undantag för klubbauktion där buden måste lämnas innan klockan 16 på auktionsdagen.
http://www.metropol.se


Auktionskompaniet, numera Bukowskis Market, i Malmö & Stockholm: Flera bilder på objekten samt utförliga beskrivningar och skaderapporter. Här törs jag lägga bud utan att först åka och titta. Buden läggs i realtid med förlängning av auktionstiden om bud inkommer i sista stund. Finns även i Göteborg.
http://www.bukowskismarket.com/


Björnssons Auktioner i Lund (Gunnesbo/Nöbbelöv): Månadsauktioner, förhandsbud kan läggas via nätet fram till auktionsdagen och via telefon eller fax fram till auktionsstart. Är det något du verkligen inte vill missa för att du blir överbjuden med 50 kr kan du vara med per telefon mot en extrakostnad på 20 kr/objekt. Inte så utförliga beskrivningar och bara en bild per objekt. Här har jag bara handlat en gång, men jag är mycket nöjd med samtliga föremål - det känns upplyftande att hitta en jämförelsevis liten aktör där man inte behöver bli besviken vid avhämtningen.
http://www.bjornssons-auktioner.se/


Hallands Auktionsverk i Halmstad: Månadsauktion, förhandsbud via e-post, fax eller telefon fram till auktionsstart samt telefonbud när det gäller dyrare objekt, ingen budgivning via Internet. Stor variation med många kvalitetsobjekt. Endast en bild per föremål, men fler bilder samt utförlig skaderapport kan begäras. Ej beskrivna skador kan förekomma, man har ingen skaderapport i beskrivningen när det gäller t.ex glas och porslin som säljs i partier. Reservationspriset ligger ofta högt.
http://www.hallandsauktionsverk.se


Lauritz i Helsingborg, Malmö, Stockholm & Örebro: Flera bilder på objekten samt utförliga beskrivningar och skaderapporter. Jag har hittills inte blivit besviken utan känner mig trygg när jag lägger bud enbart baserade på uppgifterna på nätet. Ibland kan de ha felaktiga uppgifter om formgivare eller tillverkare, men de ändrar gärna när de får korrekt information med pålitlig källhänvisning. Lauritz finns på flera orter i Sverige samt i Danmark, Tyskland & Norge. Klart bäst utbud när det gäller 60-talsmöbler och dansk design. Buden läggs i realtid och inkommer bud i sista stund så förlängs auktionen.
http://www.lauritz.com


MoLa Auktioner (More or Less Antique & Auktioner ) i Bromölla: Månadsauktioner, förhandsbud via Internet, e-post eller fax fram till 30 minuter före auktionsstart. Även här kan du vara med per telefon. Om du handlar här rekommenderar jag att du åker och tittar i förhand eller begär utförlig skaderapport och fler bilder, jag råkade själv ut för flera skadade objekt och saknade delar. Endast en bild per objekt och ytterst sparsamma beskrivningar, dock stora fyndchanser!
http://www.antikhus.com/


Sikö Auktioner i Kristianstad: Stor variation på föremålens kvalitet, här finns både högt och lågt. Ofta flera bilder på objekt, inte så utförliga beskrivningar. Sällan uppgifter om formgivare eller tillverkare. Mycket tillmötesgående och trevliga att ha att göra med, behöver du fler uppgifter innan du lägger bud på ett föremål så är det bara att maila dem. Buden sker i realtid med förlängning vid bud i sista stund.
http://www.sikoauktioner.se/


Jag kommer att fylla på med fler auktionshus när jag testat dem, har du egna erfarenheter du vill dela med dig av så hör av dig!


Att lägga förhandsbud kan vara lite vanskligt: Antingen kanske du blir överbjuden med 50 kr på ett föremål du verkligen ville ha, eller så har du lagt ett maxbud långt över vad du egentligen tycker objektet är värt för att säkerställa att du vinner auktionen och det blir det pris du får betala... Det är nämligen så att vissa föremål säljs med reservationspris som kanske ligger väldigt högt och på samma nivå som ditt absoluta maxbud. Detta kan bero på en optimistisk auktionsförrättare eller att inlämnaren av objektet har en skev syn på marknadsvärdet. Jag har råkat ut för ett flertal auktioner där utropspriset alternativt reservationspriset ligger högre än vad föremålet skulle kosta i butik. Många har dolda reservationspriser men det kan vara en bra idé att fråga innan auktionen vad det ligger på så att du själv kan avgöra om du ska ge dig in i leken!


När det gäller avsaknad av uppgifter om formgivare och tillverkare kan det vara både positivt och negativt för dig som köpare: Du kommer inte att hitta objekten vid en google-sökning, men det gör å andra sidan inte andra heller! Det gör att du har större chans att fynda hos dessa aktörer förutsatt att du tar dig tid att gå igenom auktionslistor och bilder noggrannt inför varje auktion.


När man lägger bud i realtid är det väldigt lätt att ryckas med och bjuda mer än man tänkt sig från början, försök att sätta upp en gräns innan du lägger bud! När någon bjuder över en så tänker man gärna "äsch, en hundring till kan jag väl bjuda", och stannar det där så är det väl ingen större fara. Problemet är att dina motståndare kanske tänker likadant och när du till slut vinner auktionen så blir slutpriset 3 gånger högre än du tänkt dig från början! Har du en tendens till spelberoende ska du nog hålla dig borta från denna typ av budgivning :)


Tänk på att det tillkommer slagavgift på c:a 20-80 kr/objekt samt provision på runt 20%.


Till sist, du har rätt att reklamera varan om du inte är nöjd, här gäller lite olika regler beroende på vilken typ av auktion det är.

Av wanjasvarjehanda - 16 augusti 2010 17:58

Vid 22.30 i fredags dog vårt mobila bredbandsmodem. I lördags, efter evig väntan i telefonkö, fick jag gå igenom alla idiotprocedurer med supporten på Tele2, som upplyste mig om att garantin löpte ut för knappt 3 månader sedan samt att om modemet inte funkar i en annan dator så kan vi få köpa ett nytt för 295 kr. För att detta skulle kunna hämtas i butik istället för att komma per post inom 2 veckor skulle i så fall Kundtjänst bli tvungna att cleara det med butiken.


I söndags testade Leo på sin brors dator, modemet lika dött där.


Idag, efter 20 min telefonkö, fick jag köra ett samtal med en annan kille på supporten, även han sa att vi skulle få köpa ett nytt för 295 kr.


Kopplades till kundservice, fick vänta ytterligare 20 minuter i telefonkö. Kundservice meddelar först att något sådant erbjudande inte finns. Efter att ha väntat en kvart till medan killen kollar med sina kollegor får jag beskedet att det ska gå att ordna. Då säger jag att det ju är bättre att vi förlänger abonnemanget och får det snabbare modemet på köpet, detta måste han kolla upp och jag får vänta ytterligare 10 minuter.

När han kommer tillbaka så säger han att det är ok och jag dubbelkollar att det går att göra detta i butik och få det nya modemet på en gång. Då måste han förstås kolla igen, är borta en stund och återkommer med uppgiften att det inte ska vara några problem.


 Leo åker till Siba, som säger att det inte går att förlänga pga bindningstiden. Jag sätter mig i Tele2s telefonkö igen, denna gång 20 minuter. Får tala med en tjej på kundtjänst, drar hela historian igen och får först besked att det ska funka, hon ska bara dubbelkolla med en kollega. Efter 10 minuter talar hon om att det inte alls går för sig, då detta inte kan göras via en butik utan bara via Tele2. Att förlänga via deras hemsida - om jag nu hade haft tid att vänta på 2 veckors leveranstid - är en omöjlighet, då det skickas en kod som sms till modemet som inte funkar. Ok, men om vi då istället köper skräpmodemet för 295 kr, kan vi göra DET i butik? 295 kr? Vad är det för erbjudande? Nä, det visste hon ingenting om. Suck. Nu är jag halvtrött på denna kafkahistoria. Nåväl, efter att ha fått vänta medan hon talade med supporten visar det sig att det är ett erbjudande som bara supporten kan ge. Eh, jaha? Men kan vi ordna det i butik? Det vet hon inte, utan försvinner ett bra tag för att sedan tala om att det måste beställas av dem. Happ. Men om vi tecknar ett nytt abonnemang i butik? "Ja, men då har ni ju två abonnemang". Jo, men då kan ni väl avsluta det gamla? "Nä, för det har bindningstid kvar." Men kanske går det att ordna det hela i en Tele2-butik istället för på Siba, ni måste ju ha samma system?Ja, jo, det kanske skulle gå, ,men hon visste inte riktigt. Ok, men innan jag ber min pojkvän att sätta sig i bikö för att ta sig ut till förorten kanske det vore bra att veta om det kommer att fungera? Det kunde hon dessvärre inte avara på...


Sista samtalet tog 1,5 timme och gav inte ett jota mer än att jag på slutet blev lite gramse och upplyste henne om hur ett seriöst företag skulle ha hanterat det hela samt att jag ansåg det mycket märkligt att alla gav olika svar. Flera timmar åt skogen för mig, samt ett par timmar för Leo som väntade inne på Siba under tiden.


 Nu blir det ett startpaket för kontantsurf eftersom vi måste ha datorn med oss på upphämtnings/leveransresan. Tänkte ta och skriva ett litet fint brev till Tele2 där jag förklarar att vi är hyfsat missnöjda samt ifrågasätter informationen till anställda. Givetvis vill jag ha kompensation för kontantsurfpaketet och helst vill jag ha något för tiden också. Det sjuka är att de timmar som deras stackars anställda har fått ägna åt ärendet givetvis också kostar pengar, hade det inte varit billigare att ringa till en butik och säga att vi skulle få hämta ut ett nytt modem?

Av wanjasvarjehanda - 1 juni 2010 12:05

Många är de felaktiga uppgifter som florerar angående äldre möblers upphovsmän. Ofta handlar det om att folk väljer att sätta en känd formgivares namn på ett föremål i syfte att kunna sätta ett högre pris, men i andra fall - som troligtvis detta - så är det helt enkelt beroende på svårighet att hitta information.


Man ser en möbel som har likheter med något man sett tidigare och tar därmed för givet att formgivaren är densamma.

Detta är ett aber då den felaktiga informationen sprids som en löpeld via auktionshus, handlare och diskussionsforum, och jag anser det viktigt att man stoppar innan det händer.


Idag handlar det om ett bord. Eller egentligen flera bord.

Jag har tidigare läst om bordet av Otto Schulz för Boet som har sagts vara av Axel Einar Hjort för NK:


http://www.auktionsverket.se/dbk/rdbk_oversikt.asp?at=m&d=2009-10-27&sp=se&bm=G910&st=and&snr=0&in=1&tx=1&tl=boet


Jag minns inte var de korrekta uppgifterna kom fram eller vem det var som hittade dem, men tidigare var det alltså vedertaget att bordet var gjort av Hjort och tillhörde serien Typenko.

Bordet som man sett när man tagit detta för sanning är detta bord:

  

http://kataloger.norrkopingsauktionsverk.se/data/091121/1749.jpg


Förståeligt, de är ju inte helt olika. Å andra sidan är borden från samma tid (tidigt 30-tal) så det kanske inte är helt konstigt att herrarna Schulz och Hjort hade samma influenser. Dock är en skillnad, förutom skivans mönstring, att Hjorts bord saknar metallskon längst ner på benet.


I måndags var det en uppmärksam forumskribent på Antikprat

som hade varit på auktionsvisning i Uppsala och sett ett bord som tillskrevs Hjort, läs inlägget här: http://www.antikviteter.net/antikprat/messages/171/358305.html?1275369507

Bordet han kikat på är detta, som enligt foruminlägget är betsat/målat istället för utfört i 2 träslag. Observera att det är bordet av Schulz som det skall likna, alltså inte Hjort som det står i auktionsbeskrivningen.


  

http://www.uppsalaauktion.se/objekt111267/axel_einar_hjort.html


Förutom att det tycks vara målat/betsat så har det en kantlist på metallfoten som inte återfinns hos något av de tidigare nämnda borden.


Så, vad är då detta? Är det någon som velat ha ett Schulz-bord men inte haft pengarna och därför gjort det själv? Eller är det kopierat i syfte att tjäna pengar? Kanske har någon haft ett bord som liknade Schulz och helt enkelt "förbättrat" det en smula?


Märkligt är det i alla fall. Jag råkade av en slump hitta ytterligare ett bord i samma anda, kanske kan det utauktionerade bordet härstamma från samma tillverkare och sedan gjorts om? Kika på det här bordet, som enligt beskrivningen var etikettmärkt Keravan vilket torde stå för det finska möbelsnickeriet Keravan Puusepäntehdas:

http://kataloger.norrkopingsauktionsverk.se/auction_objects/view/091121/1626


Inte likadant, men visst finns det likheter.


Det är inte alltid lätt att ta reda på sanningen, men jag är övertygad om att Uppsala Auktionskammare såsom varande ett seriöst auktionshus kommer att göra sitt bästa för att hitta korrekta uppgifter - så långt det nu går!


/W

Bloppis-annons
Av wanjasvarjehanda - 24 maj 2010 10:25

REA på möbler! Wanjas Vardagsrum har platsbrist och därför ger vi dig rabatt på alla möbler denna vecka - ju tidigare i veckan du handlar möbler desto mer rabatt får du! Måndag-tisdag: -30%. Onsdag-torsdag: -25%. Fredag-söndag: -20%.

Om du gått och funderat på att införskaffa lite nya gamla möbler är detta alltså ett ypperligt tillfälle :)

Vi har öppet varje dag under REA-veckan: Måndag-fredag 15-20, lördag & söndag 12-19. Du hittar oss på Bergsundsgatan 21 vid Hornstull.

Exempel på möbler vi har inne just nu är:

                   

       


Fler föremål, info och priser hittar du på butikens hemsida: http://www.wanjasvardagsrum.se


Vissa möbler går att skicka med Bussgods om du inte bor i stan. Vi hjälper till med hemkörning inom Stockholm samt till vissa delar av övriga landet, maila för info!

OBS! Den här annonsen är inte längre aktuell!
Möbler & Heminredning, Säljes - Stockholm (Stockholms län)
Pris:    1 000:-
 
Av wanjasvarjehanda - 24 maj 2010 09:22

Igår morse vid 5-tiden kom vi hem från vår inköpsresa! Med oss hade vi en hel del möbler, vilket innebär att vi nu har ännu mindre plats i butiken. Därför har vi öppet varje dag denna vecka och fortsätter vår REA, ju tidigare i veckan du handlar möbler desto mer rabatt får du! Måndag-tisdag: -30%. Onsdag-torsdag: -25%. Fredag-söndag: -20%.

Om du gått och funderat på att införskaffa lite nya gamla möbler är detta alltså ett ypperligt tillfälle :)

Bland våra nyinkomna möbler finns t ex detta lilla matbord i teak...

...som ihopfällt bara är 60x82 cm och därför gör sig perfekt i det lilla matrummet. Bordet saknar märkning, men jag har kommit fram till att det KAN vara Börge Mogensen som ritat det.


Ett annat praktiskt bord för dig som har ont om plats är detta slagbord:

I hopfällt läge är det bara c:a 30 cm djupt men utfällt är det c:a 140.

Lite av de andra möblerna vi tagit in:

       

 

Bord med iläggsskiva och ÅTTA ben! Lattjo form är det också på benen, de är trumpinneformade. Tillhörande 6 stolar har samma form på frambenen. Jag vet att jag känner igen dessa men kan inte placera dem, om du vet får du gärna höra av dig!


Matbord med iläggsskivor samt ännu fler stolar, ingen märkning annat än på stolarna som visst är kontrollerade av något institut av något slag - dock inte Vitamininstitutet i Schweiz :)

 


Ett soffbord med tidningshylla som jag inte heller vet något om, annat än att det är sålt via Ferdinand Lundqvist. Liknande soffbord tillverkades av en mängd olika möbelfabriker så vi får väl se om jag lyckas komma på var just detta kommer ifrån. Trevlig form har det i alla fall!  


Under det står detta soffbord, som har låda i ena änden och svart utdragsskiva i den andra:


Återstår att fortsätta leta info om föremålen, men jag hoppas förstås att de ska få nya hem snart oavsett vad jag hittar. Platsbristen är som sagt akut och vi kommer ingenstans vad gäller städning och skyltning i butiken så länge det är överfullt. Dessutom har jag en del på gång, men de läckra sakerna kan jag inte köpa in om vi inte har plats =)


Ny info kommer om möblerna så snart jag hittar något!

Sol, sol!

/W

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Gästa boken!


Skapa flashcards