Senaste inläggen

Av wanjasvarjehanda - 27 oktober 2010 23:06

För snart en månad sedan skrev jag ett inlägg om Carl Gustaf Hiort af Ornäs: http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/...nska-formgivare/

Nu har jag fått en artikel från den finska arkitekturtidskriften Ark 3/2008 där "Nalles" hem finns med på bild :) Tack, Kim!

Tyvärr är det ingen vidare kvalitet på bilden, men soffan känner vi ju igen!

   

   

Bilderna publicerades första gången 1957 i tidningen Kaunis Koti men tydligen utan uppgifter som vems hem det var som visades upp.


Idag uppnådde en fåtölj av Nalle ett för mig rätt överraskande högt slutpris på Bukowskis Moderna:

  

http://www.bukowskis.com/auctions/557/545-carl-gustav-hiort-af-ornas-fatolj-gosta-westerberg-ab-stockholm-1950-tal?category%5B%5D=121&q=hiort


Fåtöljen klubbades för 70 000 kr. I Bukowskis objektsbeskrivning kan vi läsa att Gösta Westerbergs inte bara sålde Nalles möbler, utan även tillverkade vissa av dem på licens.


Nu hoppas jag att en av Nalles släktingar snart får möjlighet att fotografera fler av hans möbler, jag är ganska säker på att det finns en hel del som vi kommer att känna igen men inte vetat vem som formgivit :)


ANNONS
Av wanjasvarjehanda - 18 oktober 2010 18:28

Natten mellan fredag och lördag 15-16 oktober 2010 blev allas vårt älskade retroforum.se hackat av ondsinta människor som raderade hela forumet. Innan de gjorde detta lade de upp skadlig kod som kan göra att dina användaruppgifter och lösenord hamnat i orätta händer. Om du var inloggad på forumet under denna tid, byt omedelbart lösenord till viktiga saker såsom e-postkonto, hemsida, blogg etc! Detta är framförallt viktigt för dig som har samma lösenord på dessa ställen som på Retroforum!

Sprid denna info till alla som du vet brukar vara på Retroforum.

Admin på forumet håller på för fullt med att återställa det och vi hoppas självklart att hon lyckas rädda så mycket som möjligt. Vi som är aktiva på forumet får sedan hjälpas åt att på nytt lägga in sådant som har försvunnit så att vår kunskapsbas återfår sin forna glans!


2010-10-23: Nu är forumet uppe igen! Det kommer kanske ta ett tag innan det ser ut som du är van vid, men nu går det i alla fall att läsa inläggen :) Nästa steg är att vi alla hjälps åt att lägga in bilderna som försvunnit. Och du - glöm inte byta lösenord!

ANNONS
Av wanjasvarjehanda - 30 september 2010 14:53

Ibland dyker jag på objekt som jag bara måste ta reda på mer om. I detta fall handlar det om en formgivare som är allt annat än lätt att hitta information om på nätet.


I juli 2009 gjordes inlägg i två av antik/retroforumen på nätet angående en soffa och fåtölj:

http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?s=43b8b978a2cd6a2b7840c713749c3ffa&t=17752

http://www.retroforum.se/index.php/topic,2719.0.html

Det märkliga var att ingen tycktes veta något om dem, det gjorde givetvis att min nyfikenhet blev än större :) Designen är god och i klass med andra mer välkända möbler från samma tid (sent 1950-tal).

Efterforskningarna föll i glömska hos mig tills alldeles nyligen, när vi köpte in just en sådan soffa och fåtölj med renoveringsbehov (behöver nytt skumgummi).  


I soffans rygg finns läderband:


Jag gjorde diverse sökningar och hittade till slut uppgifter om att de skulle vara formgivna av en Hiort af Ornäs. Vem detta var förtäljde dock inte historien. På bloggen Design of the century finns en karikatyr föreställande denne formgivare samt några samtida: Olavi Hänninen, Antti Nurmesniemi, Ilmari Tapiovaara och Olof Ottelin.

http://designofthecentury.blogspot.com/2009/01/awesome-image-of-day-6-caricature-of.html


Efter ytterligare sökande hittade jag en blogg skriven av en annan Hiort af Ornäs, där blogginnehavaren nämnde en släkting som var formgivare, nämligen Carl Gustaf. Finemang, tänkte jag, nu när jag har hela namnet måste det ju gå lätt att hitta uppgifter :) Så var inte fallet: En filmskådis fanns det info om, men ingen designer. Det blev till att leta reda på Carl Gustafs släktingar!


Av dessa har jag nu fått lite information och bilder:

Arkitekt Carl Gustaf Hiort af Ornäs - även kallad Nalle - hade tillsammans med sin bror en möbelfabrik i Helsingfors vid namn Puunveisto Oy. Hans möbler såldes via Nupponen i Finland (som bl.a är kända för möbler av Olavi Hänninen) och Gösta Westerbergs Möbler i Stockholm. Det var alltså på sitt eget möbelsnickeri han tillverkade de möbler som han själv formgivit.


En av bilderna jag fått av hans släktingar föreställer ett sybord som Nalle gjorde åt sin mor på 40-talet:

  

Under bordsskivan finns en roterbar insats med fack.
Vad som inte syns på bilden är att skivan har intarsiainläggningar i form av diskreta blommor.


Vidare en bild på en likadan fåtölj som ovan samt ett soffbord:

  


Denna randiga soffa gjorde Nalle på 40-talet:  


Han ska ha varit med på utställningen Undicesima Triennale di Milano 1957 , där även t.ex. Gio Ponti, Stig Lindberg, Charles Eames, Ettore Sottsass, Sven Palmquist, Sigurd Persson, Nils Landberg, Vicke Lindstrand, Arne Jacobsen, Finn Juhl, Timo Sarpaneva, Kay Bojesen, Franco Albini och Achille Castiglioni fanns representerade. Den mässan hade jag allt velat vara på! Jag är i full färd med att få uppgiften bekräftad och kommer att lägga in mer info om detta.


Ytterligare en fåtölj som Nalle ritade och tillverkade på 40-50-talet:

  

I bakgrunden syns en fåtölj som släktingarna är osäkra på huruvida Nalle gjort eller inte, den kom med när hans syster flyttade till Sverige:

  

Även denna fåtölj är osäkert vem som ritat:

  


Carl Gustaf bodde länge i Esbo men tillbringade sina sista år i Spanien.

Jag hoppas snart kunna återkomma med fler uppgifter om Nalle och hans formgivning, bland annat så har jag mailat Gösta Westerbergs Möbler för att se om de har något i sina arkiv.


Vet du något om Nalle eller har du kanske någon möbel som han har ritat? Kontakta mig gärna! Jag vill ha reda så mycket som möjligt om Nalles formgivning då det inte tycks finnas någon information alls.

Så snart jag fått reda på något nytt kommer jag att uppdatera detta inlägg.

Till dess, tack till Mikael, Petra och Kim som gett mig det lilla jag vet :) Ser ni något här som jag har missuppfattat utifrån de uppgifter ni lämnat så hör av er!

Av wanjasvarjehanda - 27 september 2010 09:30

I augusti åkte vi neråt landet för att hämta möbler till butiken samt leverera en bardisk till Öland.


Den första kvällen intogs middag på Krögers i centrala Kalmar. Laxen jag åt var helt ok, Leos oxfilé vad definitivt inte en portion värd sina 248 kr men den smakade hyfsat bortsett från snål kryddning. Vad som inte var ok var servicen, personalen hade en tendens att stå och titta ut över serveringen utan att se gästerna eller uppfatta att de ville beställa. Man kan ju hoppas att det bara var tilllfällig sommarpersonal och att det funkar bättre i vanliga fall.


En sak vi registrerade när vi lämnade restaurangen var vilken spökstad Kalmar blir en vardagkväll: Även i småstäder brukar det finnas grupper av människor här och var i stadskärnan efter kl 23, men här var det ekande tomt på gatorna. En mycket märklig känsla för oss stockholmsbor!


Natten tillbringade vi på lågprishotellet Svanen i Kalmar, där ett dubbelrum med dusch i korridoren kostar 790 kr/natt inkl. frukost. Standarden är ok för att stanna en natt och frukosten utan anmärkning. Dock fanns det på toaletten på rummet (som du alltså betalar extra för) knappt plats för knäna, en liten lapp på väggen upplyste oss om att det beror på att ett badrum byggts om till två toaletter. Vad jag förstår så var enda skillnaden mot att välja deras vandrarhemsalternativ att det ingick lakan, handdukar, städning och frukost: Ett dubbelrum med toalett bokat som vandrarhem kostar 580 kr+frukost 2x70 kr+handdukar 2x25 kr+lakan 2x55 kr+städning 2x30 kr=940 kr. Om du struntar i frukost, har med dig egna lakan & handdukar, accepterar att toan finns i korridoren och sköter städningen själv kommer du undan med 480 kr för ett tvåbäddsrum. Jag misstänker att det är svårt att hitta billigare alternativ i Kalmar.


Efter att ha levererat bardisken på Öland nästa dag åkte vi vidare mot Kristianstad. Längs vägen fanns en uppsjö av loppisar, dessvärre var de flesta av dem vi stannade vid stängda på onsdagar.


Väl framme checkade vi in på  Best Western Hotel Anno 1937 som ligger mitt i stan. God standard på rummet och trevlig personal, frukosten testade vi inte. Hotellet har ingen egen restaurang men rekommenderade Taste Bar & Restaurang där hotellgäster erbjuds 10% rabatt. Jag var lite skeptisk men eftersom klockan var mycket så var det ingen större idé att försöka hitta något annat.  


Oj, vad överraskad jag blev!

Vi slog oss ner på uteserveringen och det tog inte många sekunder förrän vi satt med menyer och varsin öl. Det fanns en hel del gott på menyn och servitören - som visade sig vara Johan som driver stället - berättade gladeligen om de olika rätterna. Vi bestämde oss för att slå till på varsin entrecôte på Angus, nu gällde det bara att välja en bra kombination av tillbehör. Till alla kötträtter får du nämligen själv välja mellan följande:


Potatisgratäng, tjocka pommes, risotto, Johans Potatis (fylld m. ost, gräslök & bacon) eller duchesspotatis


Bearnaisesås, kantarellsås, ädelostsås, BBQ,  rödvinssky eller pepparsås


Vitlökssmör eller persiljesmör


Efter att ha velat en smula och dividerat lite med Johan om vilka kombinationer som funkar bäst bestämde sig Leo för risotto & rödvinssky medan jag körde med potatisgratäng & pepparsås. Vi toppade båda med vitlökssmör som grädde på moset.


Maten serverades som sig bör med en generös portion av respektive tillbehör och den väl tilltagna köttbiten såg helt perfekt ut. Vi smakade andäktigt på vår egen samt varandras rätt och tittade lycksaligt på varandra...


Köttet var saftigt, mört och perfekt kryddat. Såsen rund och fyllig i smaken med nyanser som kittlar varje smaklök.

Jag var imponerad och det händer inte ofta på restaurang!

Råvarornas kvalitet kombinerat med kockens matglädje som tydligt kom fram i den väl avvägda kryddningen gav en smakupplevelse man sällan får vara med om, kort sagt:

Maten på Taste smakar!

Att sedan personalen var kanontrevlig (trots att vi är 08-or) gjorde att kvällen kändes perfekt. Så perfekt att vi faktiskt bestämde oss för att stanna i Kristianstad en natt till istället för att stressa hem, vi hade ju faktiskt inte haft ens minsta lilla semester i år.

Mätta och belåtna begav vi oss till hotellet för en god natts sömn.

  


Nästa dag fylldes med avhämtningar i Skåne, vartefter vi var rejält slut och nästan funderade på att gå och lägga oss vid åtta. Det kunde vi givetvis inte göra eftersom Taste var öppet och vi än så länge inte hade provat mer än en rätt på deras meny. Sen talade faktiskt kocken Magnus om att de skulle prova ut rätter till den nya menyn under dagen... Skulle man våga hoppas på att något fanns kvar?

Vi gick ner mot Taste - eller jag haltade snarare eftersom mina stackars fötter var så ömma - och välkomnades av Johan. Även Magnus kom ut och de berättade om vad de provsmakat tidigare på kvällen och som ska ingå i den nya menyn som presenteras inom kort. Allt låter superbt så både jag och Leo blev förstås rätt glada när de sa att vi kommer få testa ett par av de nya rätterna :)


Till att börja med fick vi en riktig klassiker, nämligen fransk löksoppa. Denna kommer bli poppis nu i höst, få saker värmer så gott och att den dessutom tillhör de mest smakrika löksopporna jag testat försämrar ju inte oddsen!

Efter det var jag mätt, men givetvis kunde jag inte säga nej när nästa rätt kom in.

  


Tyvärr var det mörkt på ute och min mobilkamera vill inte samarbeta så bra då.

Huvudrätten bestod av en biff på hjortfärs med potatisgratäng och kantarellsås. Smaken var rund och mustig och förde verkligen tankarna till klassisk, vällagad husmanskost. Behöver jag säga att kryddningen var perfekt? Glöm alla torra biffar du ätit, den här var saftig och fin och återigen kändes det att Taste är en restaurang som satsar på råvaror av bästa kvalitet.


Nu var jag förstås rejält mätt, jag minns inte när jag lyckades få i mig både förrätt och varmrätt senast (nåja, Leo fick förbarma sig över hälften av min portion med ändå). Trots detta blev den en liten avslutning i form av en miniportion pannacotta (kommer från Axelsson Konditori och smaken varierar från dag till dag) och en bit god ost med någon form av nyponmarmelad. Inte alls dumt! 

  

För mig är nypon=Ekströms nyponsoppa som vi väl alla blev serverade när vi var små, men detta var något helt annat. Ett ypperligt tillbehör till smakrika ostar!


Efter mycket snackande med Johan & Magnus tog vi oss så småningom tillbaka till hotellet, fast beslutna att vi måste besöka Taste snart igen.

  


På vägen gick vi förbi några skojigt planterade växter, visst ser det ut som Cousin It i The Addams Family? Vi fick höra växtens namn av en förbipasserande men jag minns bara att den hette något med gräs, hår och kanske silke. Vet du?  

Det till och med kändes som hår, hade det varit lite starkare skulle man säkert kunna ha det till hårförlängning :)


Nu har Taste haft sin nya meny i en vecka och vi hoppas få möjlighet att prova de andra rätterna snart. Nästa gång blir det nog Höstgryta.

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2010 14:58

Brukar ni kolla runt bland annonserna på Tradera? Ofta används ord i objektsbeskrivningarna som inte har så väldigt mycket med verkligheten att göra.


Exempelvis kan vi under rubiken Antikviteter => Allmoge => Möbler hitta teak- och galonmöbler från 60-talet. Det behöver vi ju inte säga så mycket om eftersom det är ganska solklart de inte passar in under den benämningen.

Allmoge är tillverkat från mitten på 1600-talet fram till c:a 1900. Föremålen är av rustik karaktär och tillverkades ofta av lokala hantverkare. Exempel på allmogeföremål är kurbitsmålade skåp och möbler som för tankarna till Carl Larsson och till det äldre bondesamhället. Allmogestil är benämningen på ting som är av senare tillverkning men som efterliknar den ursprungliga allmogen.

Sålunda inte moderna teakmöbler och liknande.


Schabby chic är ett av de allra mest uttjatade orden på Tradera och återfinns under i princip alla kategorier. Den ursprungliga betydelsen kommer från 1980-talets lantliga inredningsstil som grundades av Rachel Ashwell och som innebär lite lagom slitna ting som ofta målats i vitt eller andra ljusa färger. Lite romantiskt rysch-pysch hör också till.

På Tradera betyder Shabby chic dessvärre ofta att objektet egentligen är alltför slitet, ibland kanske t.o.m trasigt... Helt enkelt i skabbigt skick.


När det gäller antika föremål så är det kanske inte helt självklart var gränsen går, men med antik menas oftast att föremålet har en ålder på 100 år eller mer samt förväntas stiga i värde. En plyschsoffa från 1970-talet är sålunda inte antik, även om jag själv som är från samma period börjar känna mig sådan.


Dagens sista populära ord är unik, som också används flitigt om alltifrån massproducerade IKEA-möbler till glas och porslin. Ordets korrekta betydelse är "ensam i sitt slag", vilket innebär att serietillverkade ting inte kan sägas vara unika.


Ja. Det var bara det.

Av wanjasvarjehanda - 22 september 2010 21:35

När hösten smyger sig på kan det vara bra med några små förändringar i tillvaron för att inte hamna i en alltför tidig vinterdvala.


Nej, det är inte semesterorten jag är på väg till, däremot Kafé Copacabana som ligger vid Hornstull :)

Från och med torsdag 23 september 2010 finns en del av möblerna från vår butik Wanjas Vardagsrum till salu där!

  


Imorgon kommer jag uppdatera hemsidan www.wanjasvardagsrum.se så att du vet vilka möbler som finns var. Vill du köpa någon av våra saker på Copacabana så kan du betala kontant, alternativt så kör vi hem möbeln till dig som bor i Stockholm inom ett par dagar och du betalar kontant vid leverans. Vill du betala med kort så går det utmärkt om du travar upp till vår butik på Bergsundsgatan 21, där gäller dock andra öppettider. Du kan även betala i förskott till vårt pg så får du hämta möbeln när pengarna kommit in.


För dig som inte är sugen på att köpa möbler är Copacabana ett utmärkt ställe att inta allehanda typer av kaffe och té, smarriga mackor och varför inte en kärleksmums :)


Det passar ju faktiskt utmärkt nu i helgen när det är Vintagemässa på Hornstulls Strand. För Kafé Copacabana ligger just där. På nummer 3.


Av wanjasvarjehanda - 21 september 2010 21:17

Jag vet inte HUR många gånger jag sett folk attribuera kopparlampor med prismor till Hans-Agne. Trots att väldigt många på olika forum dementerat att de skulle vara hans verk lever myten vidare: Testa att göra en sökning bland Traderas avslutade annonser (visar endast annonser som avslutats de senaste 60 dagarna) med sökorden Hans Agne eller droppen så ser ni vad jag menar.


Även hos handlare marknadsförs de ofta som Hans-Agne Jakobsson, Markaryd. Jag vet faktiskt inte riktigt när dessa uppgifter började spridas, men jag misstänker starkt att folk gärna fortsätter för att de anser sig kunna få ett högre pris för sina lampor...


För något år sedan så var det en Traderasäljare som skrev att de var tillverkade av Coronell Elektro i Danmark, vilket ju givetvis fick mig att bli nyfiken! Då kunde jag dock inte hitta något om Coronell. Ganska nyligen så var det en av medlemmarna på www.retroforum.se som hittade lamporna i en blogg, och se! Där finns bildbevisen!

http://www.vintage-danish-lights.com/blog/?s=coronell 

Där ser ni även modellbeteckningarna.


Bilderna de lagt upp är från en katalog från 1973 och jag kände nog det som att de kom tidigare.


Gissa då om jag blev glad när en vän från Retroforum mailade denna bild till mig:

    

Hon skriver: "Bilden och texten är alltså tagen ur januarinumret 1968 av Mobilia. Från belysningsmässan i Göteborg, som borde ha varit -67."


Stort tack!


Vem är då denne Werner Schou? Efter att ha registrerat mig på en dansk sida där man kan få uppgifter om likviderade firmor hittar jag informationen om Werner August Hugo Schou att han ägt/varit styrelsemedlem för företagen A/S Coronell Elektro, Hartmannsvej 4 i Hellerup, startat 24/8 1964 och likviderat 6/12 1991, samt Coronell Lampe ApS, Trekanten 20 i Birkeröd, startat 1/1 1979 och likviderat 31/7 1998.

Mer info än så lyckas jag just nu inte hitta på nätet.


Var det då denne Werner som formgav lamporna? Det förtäljer inte historien till fullo, annat än att hans namn finns med i Mobilias text.


Vi får helt enkelt hoppas att någon som känner Werner någon gång ser detta och kan berätta mer :)Av wanjasvarjehanda - 19 september 2010 06:47

Det är inte ofta jag blir rädd för något.
Idag är jag rädd.


Efter att ha läst bloggen om Annica i torsdags, ni vet hon som blev utförsäkrad trots allvarlig, kronisk sjukdom och mängder av läkarutlåtanden som säger att hon inte är arbetsför, har jag läst mängder av reaktioner samt om liknande fall.


Det som skrämmer mig är att så många inte tycks inse allvaret. De verkar inte kunna ta till sig att det om en vecka kan vara de själva som behöver hjälp, deras föräldrar, eller barn. 


Sverige tycks ha fastnat i en "det händer aldrig mig, och händer det dig är det självförvållat"-mentalitet. Detta handlar inte bara om sjukdom utan även arbetslöshet, äldreomsorg och vårdbehov.


Jag vet inte riktigt när folk slutade bry sig om varandra. Eller snarare om ANDRA, ty inom den egna gruppen finns kanske fortfarande stöd och samhörighet.


Jag växte upp med en mor som var socialdemokrat ut i minsta molekyl. Jag minns morgonen när det rapporterades att Palme blivit skjuten - jag vaknade av att min mor satt och grät högt efter att ha sett nyheten på TV.
I vårt hem var Moderat ett skällsord, de som röstade blått tillhörde mestadels överklassen. Att det skulle bli blått styre i Sverige fanns liksom inte på kartan.


Idag röstar många blått och det är inte längre bara stureplansfolket med pappas plastkort som uppskattar högerpolitiken.
Jag har vänner som röstar blått men vars grundvärderingar ändå liknar mina. Skillnaden är väl kanske att vi prioriterar olika saker, har haft skilda livssituationer, inte sett samma människor runt oss, vad vet jag. Dessa människor hade troligtvis röstat rött om politiken sett ut som den gjorde för 20 år sedan när partiprofilerna var tydligare.


Nu har vi ett Moderaterna som säger sig värna om folket. Jag tycker att de har ett ytterst märkligt sätt att visa det på: De håller fram moroten i form av minskade skatter och hemhjälp och drar bort mattan under fötterna på dem som inte har möjlighet att arbeta och dra nytta av godbitarna. De hundringar extra du får i plånboken varje månad om du arbetar är på bekostnad av andras överlevnad. Pensionärerna ser dock inte röken av någon skattesänkning.

Massutförsäkringen är ingen nyhet, Husmark gick ut med planen redan 2007: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarpta-sjukregler-ska-betala-lagre-skatt_253673.svd Bland dem som skulle utförsäkras fanns människor med diagnoser som depression och utbrändhet - något som idag kan tyckas aningen ogenomtänkt med tanke på arbetsmarknadspolitiken.


Blogginlägget som Emilie skrev om sin mor Annica har spritt sig som en löpeld och nått TV, tidningar och valdebatter. Har du inte läst det så gör det, det ger en tydlig bild av hur avstängt och kallt Sverige är idag. http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

Det handlar alltså om hur Försäkringskassan gått emot samtliga utredningar - såväl från läkare, psykiatrin samt FKs egna läkare - och utförsäkrat en svårt sjuk kvinna trots att hon är helt arbetsoförmögen. 


Jaha, kanske du tänker, orka bry sig om ett enskilt fall.


Det är just det som är viktigt - det handlar inte om att EN person råkat illa ut. Det finns tusentals liknande fall, t.ex cancersjuka som tvingas söka arbete trots att de bara har månader kvar att leva.

Ursäkta mig, men OM de mest sjuka ens skulle klara av att ta sig till ett arbete med hjälp av rullstol, färdtjänst, dropp, andningsapparater och fullpumpade med starka smärtstillande medel, vem skulle anställa dem och hur mycket skulle de orka uträtta?


De som har de blå solglasögonen på säger att detta inte beror på politiken, utan på Försäkringskassans handläggare. Visst begår de misstag - de är ju människor - men på det stora hela taget så följer de bara de lagar och förordningar som våra politiker fattat beslut om.


Andra säger att det inte är Alliansen som gjort dessa försämringar, utan att det skedde redan innan regeringsskiftet. Det stämmer inte heller överens med verkligheten, det var Alliansen som genomförde lagändringarna samt satte en tidsgräns för hur länge en människa får vara sjuk.

Vad tanken var att man skulle göra med dem som efter denna tid inte kan återgå i arbete vet jag inte riktigt, men eftersom de inte tillför något produktivt var det väl ingen idé att lägga pengar och energi på en lösning för dem.

"Om vi inte ser dem så försvinner de nog".


Jag vet att många sjuka blivit av med ALLT i väntan på nya utredningar och beslut. 

Individer som efter att ha blivit utförsäkrade har förlorat sitt hem, sin trygghet, sin sociala gemenskap, sin ork och sitt självförtroende, hela sitt JAG. 


Kvar finns ett tunt skal runt ett värkande inre. Den forna individen smälter samman med den grå massa som utgör alla dem som inte är värda att lägga pengar på, som inte får synas.

För många går det inte så långt, de har inte orken att fortsätta strida och väljer därför att avsluta sina liv.


Är det så vi vill ha det?


Jag har alltid upplevt Sverige som aningen kyligt och något avvaktande. Vi är liksom inte så'na att vi pratar med folk vi inte känner på tunnelbanan och gör någon det så anses han av medpassagerarna vara apart.


Att hjälpa främlingar är inte heller riktigt Svenssons stil: Ligger någon på gatan så är det kanske, med lite tur, en på 30 som går fram och hjälper till eller åtminstone kollar läget. Övriga tar på skygglapparna och smyger raskt förbi eller ställer sig som åskådare, till stor del beroende på rädsla. Kanske inte i första hand för att de är rädda för vad mannen som ligger där ska ta sig till, snarare oro för vad andra ska tro om man går fram.

Tänk om folk tror att jag känner det där fyllot?

Ja, oj, hur skulle det se ut.

Däremot berättar vi gärna att vi skänker hela 50 kronor per månad till SOS Barnbyar.


Det som saknas är civilkurage.
En som har just civilkurage är ovan nämnda Emelie.
Tyvärr sticker det i ögonen på folk.
För många blir det så smärtsamt att tvingas se sin egen feghet att de kommer med fula påhopp, vilket har gjort att Emelie stängt av möjligheten att kommentera hennes inlägg.


En omänniska skrev att han hoppas att sjukdomen är ärftlig.
En annan tyckte inte att det fanns någon anledning till att hon skulle vara med och betala för Annicas boende.


Det tycks som att dessa varelser inte har en tanke på att det kan hända dem, deras barn eller föräldrar.
För dem finns det kanske inte så mycket hopp ty de har ingen verklighetsförankring.


Idag får det inte finnas individer.

Det får inte finnas skilda behov.
Alla ska vara stöpta i samma form och är du inte det är du inte heller intressant i produktionsapparaten Sverige.


Vi har fastnat i "sköt dig själv och skit i andra" - så länge inte grannen har det bättre, förstås.


Städerna är fulla med folk, men var tog MÄNNISKORNA vägen?


Vad hände med empatin och tryggheten?


Är civilkuraget helt utrotat idag?


Jag hoppas att DU visar civilkurage när du går och röstar.
Visa att du tror på mänskligheten.


No man - or woman - is an island.

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Wanjas Varjehanda med Blogkeen
Följ Wanjas Varjehanda med Bloglovin'

Gästa boken!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se