Senaste inläggen

Av wanjasvarjehanda - 1 januari 2011 00:17

Detta inlägg var tänkt att publiceras under de sista skälvande minutrarna av 2010 men givetvis fick webbläsaren för sig att hänga sig just då :)


Personligen kommer jag inte sakna 2010, det var inte något vidare skojigt år.


Det var året då vi läste om och förfasades över kroniskt sjuka som utförsäkrades. Några enstaka har efter stor mediauppmärksamhet fått rättelse hos Försäkringskassan, men de allra flesta har helt förlorat sin inkomst p.g.a att de faktiskt inte kan arbeta. De empatilösa talar om att de hårda reglerna tillkommit p.g.a att det var så ofantligt många som fuskade med sjukpenningen. Utredningar visar att fusket uppgick till hela - vad var det nu - 0,04%? Ja, då är det ju verkligen värt att rasera livet för alla långtidssjukskrivna... Dumt, så dumt.


Det var också året då SD valdes in i riksdagen med skrämmande höga siffror från valdistrikten i södra Sverige.
Detta år visade även de flesta svenskar att de värdesätter några hundra mer i plånboken via skattesänkningar framför ett samhälle där vi hjälper varandra och där det finns plats för alla typer av människor.


För mig själv och min pojkvän har det också varit ett tungt år då vi bl.a slagit igen vår butik.
Nu gäller det att ta nya tag!
Jag är i full gång med att bygga om hemsidan och i januari ska alla prylar plåtas och läggas ut, det är två lagerlokaler fulla med prylar som väntar på att få visa upp sig för hugade intressenter :)
Vi kommer också att ta tag i vårt samarbete med Kafé Copacabana. Redan nu har vi en del möbler stående där till försäljning, men det ska bli lite skojliga pinaler också!

Allt detta förutsätter förstås att jag lyckas återkomma till mänskligheten. Efter att jag gick in i väggen 2009 har min energinivå minskat drastiskt men min förhoppning är att allt ska vända nu under 2011.

För det kommer att bli ett fantastiskt år, tror inte du det?

Nu ska jag smälta nyårsmiddagen framför TVn.


  


Oxfilé med vitlöks- och persiljesmör och rödvinssky samt dragon- och vitlökskryddad potatisgratäng. En riktig 80-talsklassiker serverad på 50-talsklassikern Tablett av Wilhelm Kåge, Gustavsberg.


Gott nytt år och simma lugnt :)


ANNONS
Av wanjasvarjehanda - 28 december 2010 21:15

Nu var det länge sedan jag skrev något om sådant denna blogg är tänkt att handla om.

Det blir inget av det idag heller!

Däremot måste jag tipsa om en sida som fick mig att skratta så att tårarna rann: http://damnyouautocorrect.com/category/best-of-dyac/%5C/

Det handlar om den helt fantastiska automatiska stavningskontrollen på iPhone :) På andra mobiler finns ju en motsvarande funktion som har en del minst sagt underliga ordförslag, däribland tomteporr. För dem som använder iPhone tycks situationen vara än värre, vad sägs om detta:

""Where is the apocalypse nearby?
Where is there an alabama near me?
Where is there an ankles zone?
FUCKING IPHONE!! Never mind. I give up.
Autozone. My god. Where?"

Läs alla poster på den sidan - en del är helt makalösa :D


En annan sida jag vill göra er uppmärksamma på är www.thisway.se med butik på S:t Eriksgatan 64, men där handlar det dessvärre inte om några skojigheter. Jag har nyss fått höra av en väninna vars son köpt en jacka där, närmare bestämt denna: http://www.thisway.se/baseballjackamedlastrockerlogo-p-223.html?cPath=61

Kvaliteten är så undermålig att jackan inte klarar kyla - konstlädret i ärmarna krackelerade efter en veckas användning! När köparen försökte reklamera jackan vägrade butiken - de ansåg att han hade förstört den själv.

Ja, det är klart, det var kanske dumt av honom att tro att en jacka ska tåla att användas utomhus... Eller? Alltså, om du vill ha en jacka som du faktiskt kan använda, köp den någon annanstans!


ANNONS
Av wanjasvarjehanda - 9 december 2010 15:26

I augusti hade jag en stor dust med Tele2, om den kan du läsa här: http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2010/08/16/3405541-tele2-kafka/#kommentarer

Jag fick ett tillmötesgående svar av Michaela Lindell (hon borde hålla kurser för Tele2s övriga medarbetare) och Tele2 valde att ge kompensation i form av justerad månadsavgift. Finemang, då var väl det problemet ur världen?

Nähäpp, så var icke fallet.


I slutet av september kom en faktura med abonnemangsavgift avseende 2010-09-28 t.o.m 2010-10-27 229 kr. So far, so good.


I slutet av oktober kom en faktura på 3 abonnemangsavgifter:

2010-09-28 t.o.m 2010-10-27 229 kr (jajjemän, samma period som på fakturan innan)

2010-10-28 t.o.m 2010-11-27 229 kr

samt

2010-10-28 t.o.m 2010-11-27 229 kr

Jepp, den sista låg dubbelt.

In alles alltså 3 månadsavgifter istället för 1, d.v.s 458 kr för mycket.


Eftersom jag väl inte riktigt tyckte att Tele2 gjort sig förtjänta av några extrapengar så ringde jag upp dem 2010-11-29.

En lång väntan i telefonkö blev det och sedan fick jag tala med en Andreas. Han försvann ett tag för att kolla vad som blivit fel och återkom med beskedet att det mycket riktigt skett en felaktig debitering. Med 1 månadsavgift...

Ok, jag förklarade igen att det var 2 månadsavgifter: Dels den som redan var fakturerad månaden innan, dels dubbletten.

Han kilade iväg igen för att kolla (ursäkta mig, Tele2, men är det inte smidigt om den som sitter i er kundtjänst och hanterar fakturafrågor har tillgång till alla uppgifter medan de talar med kunden?) och återkom med beskedet:

Vi kommer inte att fakturera er för abonnemangsavgifter på 2 månader.

Fakturan skulle däremot betalas.


Idag kom nästa faktura och speciellt förvånad blev jag tyvärr inte:

2010-11-28 t.om 2010-12-27 229 kr

2010-11-28 t.om 2010-12-27 229 kr

Så från att slippa avgift bidde det alltså ytterligare en dubblett. Summa summarum alltså 687 kr som Tele2 glatt förväntar sig att få utöver det vi egentligen ska betala för att använda en halvtaskigt fungerande tjänst.


Jag svor en smula och samlade ork, nu var det dags att ringa igen och få prata med en ny människa och åter förklara ärendet.

Angelica hette tjejen som jag fick tala med denna gång, faktiskt utan att ens behöva vänta i telefonkö.

Hon var trevlig och lyssnade medan jag förklarade ärendet, gick iväg för att kolla och återkom med beskedet:

Ja, det har blivit fel och tjänsten ligger dubbelt i systemet. Det är 2 månadsavgifter som är felaktiga.

Men nu är det ju så att vi var uppe i 3 månadsavgifter som blivit dubbelfakturerade...

Hon gick iväg igen och när hon kom tillbaka tyckte hon fortfarande att det var 2. Det var visst så att abonnemangsavgift aldrig fakturerades i förskott, vilket alltså skulle vara fallet på fakturan i september. Förlåt, Angelica, men abonnemangsavgiften debiteras alltid i förskott.


Jag upplyste henne även om löftena jag fick av Michaela Lindell i augusti angående fria månader och detta kunde hon faktiskt se.


Efter många om och men så var hon i alla fall med på noterna:

Att tjänsten låg dubbelt skulle givetvis korrigeras så att inte månadsavgiften debiterades 2 gånger i fortsättningen.

Sedan skulle de bjuda på 3 månadsavgifter.

"Hur menar du nu?"

"Jo, ni behöver inte betala någon abonnemangsavgift kommande 3 månader."

"Du menar för det ni fakturerat oss dubbelt? Då kan du inte säga att ni bjuder på något, detta är ju pengar som vi aldrig skulle ha betalat från början?"

"Ja, jo, ok, men vi kompenserar er."

"Nja, det gör ni ju inte heller. Det handlar ju egentligen om en kreditering av felaktigt påförda avgifter."

 

Jag förklarade att vi egentligen inte var så värst intresserade av att betala en massa pengar i onödan och frågade om det inte skulle vara lättare att kreditera/riva de felaktiga fakturorna och istället skicka en faktura med korrekt debitering.

Det gick förstås inte för sig. Jag antar att de inte jobbar så.

 

För övrigt ser jag när jag går igenom tidigare fakturor att vi bara slapp 1 månads abonnemangsavgift vid förra strulet (i augusti), så det saknas ju fortfarande en utlovad kompensation (i ordets rätta bemärkelse) på 1 månadsavgift. Ersättningen för Comviq Surf som vi blev lovade har heller inte visat sig. Nåväl, vi får väl se om jag orkar ta den dusten. Just nu känns det väl kanske inte riktigt så.

 

Nä, hörrni. Vill ni behålla era kunder så får ni allt lägga manken till:

En kompensation för era misstag skall innebära ett mervärde för kunden, inte bara att man får betala överdebitering och sedan vara glad om man slipper det. Vi är självklart inte någon av era stora kunder men det går i alla fall iväg närmare 4000 kr/månad från vårt konto till ert. Skulle alla vi som ligger på den nivån tröttna så har ni kanske inte längre råd med julfika.

Av wanjasvarjehanda - 29 november 2010 07:56

Jahapp, idag är det alltså dags att flytta ut från butikslokalen.

Vi har morgondagen på oss också men det är mycket som ska hinnas med!


Möbler ska nedmonteras, bäras, köras och bäras igen.

Glas, keramik, porslin, kläder, skor och annat smått och gott ska inventeras och packas med noggrann lådmärkning.

För att inte tala om c:a 450 rullar tapeter.

Papper ska sorteras och sparas på säkert ställe.

Spikar och krokar ska bort och väggar spacklas.

Hela lokalen ska städas, dammsugas, och skuras.

Butiksnamnet ska ner och fönster tvättas.

En del möbler och annat ska köras iväg till sopstationen.


En möbel har jag gjort mitt bästa för att hitta ett nytt hem till då jag inte alls är förtjust i att slänga saker, men det tycks inte var någon som vill förbarma sig - trots att den är gratis!


Det är 2 sektioner med skåp nedtill (syns ej på bilden). Kan du tänka dig att ta hand om den? Om du hör av dig snabbt så kan vi till och med köra hem dem till dig om du bor i närheten! Släng iväg ett sms till 070-7568959 eller maila. Men det är bråttom!


Jodå, s'att... Det här blir nog ett par långa dagar, i synnerhet för undertecknad som inte kunnat sova en blund =)


Så snart vi hunnit andas så kommer jag att uppdatera hemsidan med allt sådant som inte har hamnat där.


Simma lugnt :)

/Wanja


Av wanjasvarjehanda - 25 november 2010 18:47

Så var det då dags. På söndag är den allra sista öppetdagen i vår butik Wanjas Vardagsrum på Bergsundsgatan 21 vid Hornstull. Vi kommer att fortsätta försäljningen på nätet för avhämtning på vårt lager, sen har vi förstås en del möbler till försäljning på Kafé Copacabana! Bor du inom Stockholm så erbjuder vi hemtransport till en billigt penning och om du inte har jättebråttom så levererar vi även till närliggande län samt till södra Sverige.

Eftersom vi inte kan klämma in allt från butiken i vår lagerlokal så pågår just nu en utförsäljning av möbler, se exempel på http://www.wanjasvardagsrum.se/mobler


                


            


Du som har lämnat in saker för kommissionsförsäljning: Kontakta oss snarast om du vill hämta dem, annars fotograferar vi dem och säljer via nätet!


De sista öppetdagarna är:

Fredag 26/11 15.00-20.00

Lördag 27/11 12.00-19.00

Söndag 28/11 12.00-19.00


Vi ses!


Av wanjasvarjehanda - 15 november 2010 19:27

Hur gör du för att inte ta åt dig alltför mycket av saker som händer runt dig?

Jag har stora problem med just detta. Det kan handla om ett hemskt inslag på nyheterna, någon som skriver ett deprimerat inlägg på Facebook, en bekants bekant som hamnat i blåsväder - ja, nästan vad som helst, faktiskt. Så fort någon i min närhet eller i dess periferi andas det allra minsta om någon form av problem måste jag lägga mig i. Inte för att jag alltid kan göra något, utan för att jag helt enkelt inte kan låta bli att försöka se saken ur en annan vinkel och hitta lösningar. Ofta har jag absolut ingenting nytt att komma med, det enda det leder till är att jag får en klump i bröstet. Den berömda ångestklumpen.


Jag ser det inte som något negativt om det finns en liten chans att faktiskt hjälpa någon att komma på nya tankar eller lösningar, men när det handlar om människor jag överhuvudtaget inte känner så leder det absolut ingenstans.


Som idag. Jag fick veta att en människa jag enbart haft mailkontakt med efter en Traderaaffär avlidit i cancer. Det var inte helt nyligen det hände heller. Genast kommer ångestklumpen och jag undrar om hennes make fått det stöd han behöver och om han har människor i sin närhet som hjälper honom att bearbeta sorgen.

Vad leder dessa tankar till, annat än att det lilla uns av energi jag har kvar efter att ha gått in i väggen totalt går om intet? Den avlidna blir inte återuppväckt. Hennes man känner inte mindre sorg för att jag känner smärta.


Jag behöver lära mig att inte kasta mig in i precis allt och allas mående och problematik. Det finns proffs som tar hand om sådant och jag måste inse att jag ibland är maktlös. Det går liksom inte att bära alla varelsers smärta och samtidigt ha kraft och energi att gå framåt.

Just därför ser jag sällan på nyheterna. Maktlösheten inför allt fruktansvärt som vi människor gör mot varandra blir för mycket.


Hur gör du för att inte låta din energi gå åt till saker du inte rår över?

Kom gärna med tips, jag lyssnar...

Av wanjasvarjehanda - 10 november 2010 18:11

Det är mycket som rör sig i min skalle just nu, några av tankarna handlar om:

Tandvärk
Hur kommer det sig att den allra värsta tandvärken alltid dyker upp just när man absolut inte har varken tid eller energi? Förkylningar tenderar ju att hälsa på när man är som mest stressad, men jag fattar inte riktigt varför tandvärken får för sig att göra samma sak. Detta medför den återkommande frågan: Varför gäller inte samma högkostnadsskydd för tandvård som för övrig läkarvård? Nu talar jag givetvis inte om kosmetisk tandvård, det förstår jag att man får stå för själv, men man måste väl kunna tugga? Dessutom kan elaka tandinfektioner sprida sig och bli livshotande och den vård som krävs i dessa fall kostar staten bra mycket mer... Idag betalar du själv alla tandvårdskostnader upp till 3000 kr/år, mellan 3001 och 15000 kr betalar du 50%. Har du så pass stora behov att det går på ännu mer betalar du 15% av den del som överstiger 15000 kr. Du får dock en "tandvårdscheck" på 150 kr/år som kan dras av på kostnaden, men det gör ju ingen större skillnad. Sedan är det så att ersättningen görs efter ett fastställt referenspris; är din tandläkares taxa högre än detta så får du vackert stå för merkostnaden själv. Nä, visst är det så att samma regler borde gälla här som för resten av kroppen, d.v.s att högkostnadsskyddet träder in redan efter 900 kr/år. Friska tänder ska inte vara endast välbetalda förunnat. Jag minns med fasa något jag läste för kanske 10 år sedan, en arbetssökande man i Örebro som hade problem med en framtand. Socialen hjälpte till med kostnaden för utdragning men inte rotfyllning. Jag undrar hur lätt det blev för honom att söka arbete? Hur mådde han psykiskt efter det och vilket självförtroende hade han?

Psykiskt mående, ja.

Hur länge ska en människa egentligen behöva vänta på att få hjälp?
Jag sökte själv terapi för några år sedan. Det enda som hände var att jag fick äta ångestdämpande och prova mig fram bland olika SSRI-preparat (selektiva serotoninåterupptagningshämmare, icke beroendeframkallande antidepressiva). När jag gjort detta i ett år och fortfarande var under isen samt fick panikångest så frågade jag när jag skulle få börja min samtalsterapi och fick svaret "Inte förrän du mår bättre". Moment 22? Nåväl, jag har klarat mig men det är det absolut inte alla som gör. Det är många som helt enkelt inte orkar vänta hjälp... Jag tror att man måste inse att när en människa söker denna typ av vård så är det i princip ALLTID bråttom. Det är liksom ingenting man gör i något slags förebyggande syfte utan när man väl ringer till en psykiatrisk mottagning har man ofta mått mycket dåligt under en längre tid. Det finns helt enkelt ingen ork kvar. Så länge inte väntetiderna kortas och de hjälpsökande tas på större allvar kommer vi att se en ökning av självmord, vissa typer av våldsbrott och sjukskrivningar.

Sjukskrivningar, ja... Finns de fortfarande?

Försäkringskassan och politiken rörande sjukförsäkringen har verkligen blivit en het potät i år. Nya fall uppdagas hela tiden om människor som är allvarligt sjuka men som tvingas söka arbete. Det värsta är att det handlar om så ofantligt många fler än de fall som blir belysta i media. Det stegrande bidragsfusket ska ha varit anledningen till nya, hårdare tag - ett fusk som har visat sig handla om 0,04% av alla utbetalningar från Försäkringskassan 2009. http://www.dagensarbete.se/home/da/home.nsf/unid/26578784053D6464C12577CE004C9F66?OpenDocument

Ett annat problem som funnits länge är handläggningstiderna hos både Försäkringskassan och A-kassan. Även om man är sjuk eller arbetslös så är man ju så illa tvungen att äta, bo och leva. Ändå så är det tydligen ok att folk ska behöva vänta i flera månader på att få de pengar de är berättigade till. Detta medför givetvis ökad stress hos de berörda vilket kan leda till att tillståndet hos den sjukskrivna försämras samt sömnproblem o.dyl som definitivt inte gör det lättare för den arbetssökande att komma ut i arbetslivet. Under tiden man väntar på utbetalning kan man tvingas ta dyra krediter och har man inte den möjligheten kanske man mister hus och hem - hur väl fungerar denna människa efter det?

Handläggningstider, ja...

Socialförvaltningen är ytterligare ett exempel på en instans som behöver förnyas. Om du som förälder självmant tar kontakt med dem för problem i hemmet så är det AKUT. Ingen vill väl i första taget erkänna att man tappat greppet om sina barn eller om sitt liv, så när man väl söker hjälp så har man ofta gått på knäna under en längre tid och använt alla sina verktyg. Trots detta kan det handla om flera månaders väntetid innan en utredning görs! Under dessa månader förvärras ofta situationen då uppgivenheten ätit upp den sista energin och familjen riskerar att hamna i ytterligare problem. Däremot ser det annorlunda ut om familjens problemtonåring gör dumheter som han åker dit för, DÅ finns det resurser att sätta in omedelbart. Detta är så urbota dumt, när ska vi inse att hjälpen ger störst resultat INNAN skadan är skedd? Det är inte de anställda inom socialtjänsten som omöjliggör detta, det handlar om att det måste ske förändringar i lagar och förordningar samt tillämpning av dessa.


Slutligen en mindre viktig undran. Alla dessa program som går på dumburken: Böda Camping, Ullared, Paradise Hotel, Sandhamn, Hollywoodfruar, Skånefruar, Dansbandsbrudar, Bartenderskolan etc. Hur stort utrymme finns det egentligen för denna typ av "underhållning"? Vem tittar? Har människan  blivit så blasé att hon inte orkar med de mer väsentliga delarna av tillvaron? Nä, vill ni någon gång tortera mig så sätt mig framför Paradise Hotel. Jag skulle nog gå med på vad som helst för att slippa se det.

Av wanjasvarjehanda - 27 oktober 2010 23:06

För snart en månad sedan skrev jag ett inlägg om Carl Gustaf Hiort af Ornäs: http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/...nska-formgivare/

Nu har jag fått en artikel från den finska arkitekturtidskriften Ark 3/2008 där "Nalles" hem finns med på bild :) Tack, Kim!

Tyvärr är det ingen vidare kvalitet på bilden, men soffan känner vi ju igen!

   

   

Bilderna publicerades första gången 1957 i tidningen Kaunis Koti men tydligen utan uppgifter som vems hem det var som visades upp.


Idag uppnådde en fåtölj av Nalle ett för mig rätt överraskande högt slutpris på Bukowskis Moderna:

  

http://www.bukowskis.com/auctions/557/545-carl-gustav-hiort-af-ornas-fatolj-gosta-westerberg-ab-stockholm-1950-tal?category%5B%5D=121&q=hiort


Fåtöljen klubbades för 70 000 kr. I Bukowskis objektsbeskrivning kan vi läsa att Gösta Westerbergs inte bara sålde Nalles möbler, utan även tillverkade vissa av dem på licens.


Nu hoppas jag att en av Nalles släktingar snart får möjlighet att fotografera fler av hans möbler, jag är ganska säker på att det finns en hel del som vi kommer att känna igen men inte vetat vem som formgivit :)


Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015
>>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Wanjas Varjehanda med Blogkeen
Följ Wanjas Varjehanda med Bloglovin'

Gästa boken!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se