Senaste inläggen

Av wanjasvarjehanda - 12 april 2011 04:07

Följande fråga damp ner för ett par dagar sedan:


"Jag undrar om det är någon som vet vem som har designat denna mycket speciella bokhylla från sent 60-tal/tidigt 70-tal? Alla delar i hyllan är lösa och man bygger ihop den som Lego, utan verktyg. Alla delar är helt enkelt staplade på varandra och man kan bygga den som man vill själv."

  Jag har faktiskt ingen aning om var denna hylla är tillverkad men jag tycker att det känns som att den är yngre. Jag skulle tippa på 80-tal. Är det någon känner igen den?


Nu till något helt annat. Jag orkar själv inte fixa till mig så mycket längre och när jag behöver klippas så gör jag det själv i badrummet. Jag måste ändå passa på att tipsa alla som bor i närheten av Halmstad och känner för att göra sig lite vårfina:
Salong Gula Villan på Brogatan 54 i Halmstad firar 5 år!
Med anledning av detta kan du under resten av april 2011 göra en fransförlängning till halva priset samt få 20% rabatt på kosmetisk tatuering. Skulle du behöva en klippning, färgning, hårförlängning eller snygga naglar så fixar de det också, eller varför inte en snygg håruppsättning & make up så här i bal- & bröllopstider!
Kika in på www.salonggulavillan.se vettja!

ANNONS
Av wanjasvarjehanda - 24 mars 2011 15:35

Något av det allra roligaste med att handla med prylar från 50-talet är när de hamnar hos rätt person. Det gäller framförallt lite mer udda saker som många beskådar och tycker är läckra men som få anser sig ha plats och användning för.


För knappt två veckor sedan fick vi ett mail:


"Hej!
Jag skulle vilja köpa tvättmaskinen ni har på hemsidan "Servis 
Superheat".
Den ser riktigt fin ut på bilden, har ni någon aning om den fungerar 
och / eller om den är komplett?
Tack för hjälpen

Dennis"


Huruvida den fungerade visste vi inte eftersom vi inte vågat testa den i butiken men Dennis kopplade släpvagn på bilen och for hit för att inspektera maskinen. Den föll honom i smaken och fick följa med honom hem.


Några dagar senare meddelade han att maskinen fungerar! Det är faktiskt inte illa eftersom den är tillverkad runt 1957.

Nu har jag fått bilder som visar hur bra Servis Superheat trivs hos Dennis, spana in!


Servis Superheat tillverkades av Wilkins & Mitchell Ltd., Darlaston, West Midlands, England. Det ni ser på ovansidan är en "urvridare". Fiffigt, va?

 

 
Visst har maskinen hittat sitt rätta hem hos Dennis.
IDO-toaletten till vänster är också från 1957.
Centrifugen från Värmos i förgrunden ser ut att trivas med sin nya sambo.

 

  Här ser ni maskinen in action! Det där med säkerhetsfunktioner som förhindrar öppning av luckan medan maskinen är igång var visst inte riktigt påtänkt 1957.

 

Visst är det häftigt att den fungerar än idag! Som jag påtalade för dess nya husse så ska man nog inte lämna den ensam när den är igång. Han berättade dessutom att det inte finns någon termostat, så vattnet blir varmare och varmare tills man stänger av uppvärmningen. Där gäller det alltså att inte glömma bort att man satt igång en tvätt! Jag skulle nog inte heller tvätta de allra känsligaste plaggen i denna maskin.


Stort tack, Dennis, för att du skickade dessa bilder! Jag blir så glad när saker verkligen hittar hem!


För er som tycker att det är lite ovanligt att en människa köper en så gammal tvättmaskin och undrar om det beror på ett genuint intresse för 50-talet, kan jag skvallra om att Dennis är med i bandet Dennis & the Rocktones. De har förstås en hemsida där ni kan spana in kommande gigs och boka bandet till 50-talspartaj: http://www.rocktones.se/

ANNONS
Av wanjasvarjehanda - 18 mars 2011 16:54

Avgifterna för att köpa och sälja på auktion varierar kraftigt mellan de olika auktionshusen. För dig som köpare är det givetvis intressant med en så låg avgift som möjligt medan det för dig som säljare även handlar mycket om vilken publik auktionshuset har.


Här kommer en liten lista på några av auktionshusens provision och avgifter inklusive moms, med reservation för felskrivningar. Samtliga medger bud via Internet vilket öppnar för en större publik än de traditionella "bond-auktionerna".


Avgifter för köpare
Bukowskis
www.bukowskis.com 22,5%, på den del som överstiger 3 milj. kr 15%.
Bukowskis Market (f.d. Auktionskompaniet) www.bukowskismarket.com 22,5% På den del som överstiger 30 000 kr 12,5%. Slagavgift 50 kr.
Helsingborgs Auktionskammare www.hbgauktionskammare.se 20%.
Helsingborgs Auktionsverk www.hav.se 20%.
Lauritz www.lauritz.com 20% +slagavgift 75 kr 95 kr.
Metropol www.metropol.se 20% Ny avgift 1/6 2011: 22,5% +slagavgift 60 kr.
Norrköpings Auktionsverk www.norrkopingsauktionsverk.se 20% +slagavgift 40 kr (ej på vårens & höstens kvalitetsauktion).
Stockholms Auktionsverk www.auktionsverket.com 20%.
Uppsala Auktionskammare www.uppsalaauktion.se 20%. På månadskvalitetsauktioner tillkommmer slagavgift 40 kr.


Förutom ovanstående avgifter tillkommer för vissa konstverk en s.k följerätt/droit de suite om c:a 5%.
Auktionshusen tar en extra avgift om du blir sen med avhämtningen, denna avgift varierar kraftigt så kontrollera den på respektive hemsida om du inte är helt säker på att du hinner hämta i tid!
De flesta tar även ut en avgift för telefonbud.


Avgifter för säljare
Bukowskis www.bukowskis.com 15%. Katalogbild 438 kr, halvsida 750 kr, helsida 1250 kr.
Bukowskis Market (f.d. Auktionskompaniet) www.bukowskismarket.com 15% dock minst 200 kr. Försäkringsavgift 1,25% av klubbat pris. Minst en bild ingår, säljaren kan beställa flera till en kostnad av 150 kr/st.
Helsingborgs Auktionskammare www.hbgauktionskammare.se 18,75% +slagavgift 25 kr.
Helsingborgs Auktionsverk www.hav.se Stadsauktion 20% +slagavgift 6,25 kr, kvalitetsauktion 12% +slagavgift 31,25 kr. Administrationsavgift 50 kr/försäljningstillfälle.
Lauritz www.lauritz.com 10% Ny avgift 12% dock minst 250 kr.
Metropol www.metropol.se 15% dock lägst 250 kr och högst 7560 kr. Slagavgift 60 kr.
Norrköpings Auktionsverk www.norrkopingsauktionsverk.se Ingen info på hemsidan.
Stockholms Auktionsverk www.auktionsverket.se 15% samt på specialauktioner ett tillägg på 140 kr. För bild i tryckt katalog och på nätet tillkommmer 250 kr, del av sida 500 kr, helsida 1000 kr. Endast bild på nätet 60 kr. På Kvalitets-, grafik-, och rysk auktion tillkommer även en försäkringsavgift om 1,25% av det lägre utropspriset.
Uppsala Auktionskammare www.uppsalaauktion.se Internationell Kvalitetsauktion 18,75, Månadskvalitetsauktion 25%.


Förutom ovanstående avgifter tar auktionshusen betalt för osålda objekt samt eventuell bortforsling av dessa.

Av wanjasvarjehanda - 8 mars 2011 01:43

Nu är det inte lång tid kvar!

  

  

I helgen 12-13 mars är det dags för den allra första upplagan av Retromässan. Den hålls i Münchenbryggeriet (där undertecknad jobbade extra på Mälarsalen som 17-18-åring) och anordnas av Bakåt:Framåt som även ligger bakom Skivmässan & Vintagemässan.

Öppettider för mässan är 11-18 båda dagarna. Det kostar 100 kr att gå in och det kommer att finnas rasande många trevliga prylar & pinaler i de olika utställarnas montrar.


Än är det lite oklart vad vi på Wanjas Vardagsrum kommer att ta med oss men om du besöker mässan så får du se :) Jag har designat om hemsidan www.wanjasvardagsrum.se och lagt upp en del men lagret är fullt av saker som vi inte ens har hunnit plåta.


Kanske tar vi med oss...
    
Reijmyre Björn av Björn Trägårdh, Iittala Sydän av Timo Sarpaneva eller Reijmyre Lorry? Sen är det ju faktiskt inte så vansinnigt långt kvar till påsk så dessa äggkoppar av Lisa Larson kan kanske få följa med också:
   
      
 

Nu till det lilla tävlingsmomentet!

På hemsidan www.wanjasvardagsrum.se har jag lagt upp både en del av det som finns på lager och exempel på sålda objekt. Någonstans bland det som är sålt finns ett leksaksdjur vars ursprung jag inte känner till. Den första som berättar för mig var och när det lilla djuret är tillverkat och kan visa att uppgiften stämmer vinner 1 fribiljett till Retromässan i Münchenbryggeriet 12-13 mars 2011!

Du kan antingen lämna ditt svar som kommentar här på bloggen eller maila svaret till den adress som finns på hemsidan, dock senast torsdag 10 mars kl. 10.00 eftersom jag annars måste dela ut biljetten till någon intet ont anande kompis. Jag lovar att behandla svaren i turordning OM det nu skulle komma något svar :) Hoppas, hoppas någon vet!


Hm, undrar om vi ska ta med oss detta?


Och du, glöm inte komma fram och hälsa om du dyker upp på mässan.

Till dess, simma lugnt!


Wanja  

Av wanjasvarjehanda - 23 februari 2011 21:41

Vi har massor att göra inför Retromässan 12-13 mars: Jag knåpar vidare med en snyggare hemsida, vi har ett ton prylar som måste plåtas och ett gäng möbler som ska slipas och göras iordning, skyltar och visitkort ska fixas och vi har saker att hämta ute i landet.

Det är banne mig inte lätt att hinna med när man har gått in i väggen och inte har minsta gnutta energi!


Nu hade vi i alla fall bestämt oss för att vi skulle övernatta i Kristianstad i helgen när vi åker på upphämtningsresa.

Så, för någon vecka sedan började jag kolla villket hotell som hade lägst pris just då. Vi har tidigare bott på Anno 1937 och på Stadshotellet. Av någon anledning fick jag för mig att googla på Stadshotellet och upptäckte att dt är till salu... Det kändes ju inte så kul eftersom vi gillade bemötandet vi fick av de frånträdande ägarna sist vi var där. Nåväl, huvudsaken var ju att vi fick äta på Taste, som jag skrev ett lyriskt blogginlägg om i höstas: http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2010/09/27/3548628-kristianstad-missa-inte-taste-bar-restaurang/

Taste är liksom hela anledningen till att vi väljer att stanna till i Kristianstad när vi åker neråt Skåneland.


Av någon outgrundlig anledning har jag inte kommit mig för att boka hotell. Jag fick liksom en känsla av att det var något knas någonstans. Mycket riktigt, en googling visar att Taste inte finns längre. Det känns bara så oerhört trist! Samtidigt lite småtypiskt: Så fort man hittar något man verkligen gillar så stänger det alternativt slutar tillverkas. Det är väl Murphy's law som som styr, antar jag.

Det eminente kocken Magnus gör säkert bra ifrån sig även på nästa ställe men det är synd på en lokal som verkligen ligger mitt i smeten! Förhoppningen är givetvis att nästa krögare ska behålla samma koncept men det återstår att se.


Detta får mig att fundera: Är det framförallt i småstäderna som företag går i graven eller lider vi fortfarande av en generell hotell- och restaurangdöd i Sverige? Hur ser det ut i din stad?

Av wanjasvarjehanda - 14 februari 2011 21:11

Nu är det ett tag sedan jag skrev något i bloggen! Jag har inte flytt landet eller gått upp i rök, det är bara det att jag sitter och bygger vår nya hemsida för Wanjas Vardagsrum. Tanken var att den skulle vara uppe för två veckor sedan, men se det kommer alltid saker i vägen!


Vi har dessutom så fullt på lagret att det inte finns någon plats att plåta föremålen och då är det ju lite halvsvårt att lägga ut bilder på nätet.


Sen ska jag bekänna en sak: Jag tenderar att snöa in när jag sitter med något som är något sånär kreativt.

Först har jag absolut ingen aning om hur det ska se ut.

Efter en stunds spånande kommer en liten, liten idé, ofta bara till en liten detalj.

Denna lilla detalj sitter jag och fnular på fram och tillbaka tills jag fått ihop något som kanske går att använda.

Sedan börjar jag bygga runt denna och tar tag i de detaljer som löper ut likt späda videkvistar - eller ibland mer som spretigt påskris.

När jag har fått ihop någon form av grund och det är dags att spinna vidare, ja, då får jag en ny idé... Därmed går jag tillbaka till ruta ett =)


Nu har jag i alla fall försökt lägga band på mig själv, sidan måste ju bli färdig! Till dess finns i alla fall den gamla hemsidan kvar, den är inte ett dugg kul och inte finns det många föremål heller p.g.a bristen på foton.


Ett litet smakprov på den nya hemsidans utseende kommer här, det är headern till avdelningen för Keramik & porslin.

  


Förhoppningsvis blir allt färdigt snart, möbelkategorin är färdig men jag vill inte lägga upp någon av kategorierna förrän jag har alla klara :) Den 12-13 mars ska vi ju vara med på Retromässan i Münchenbryggeriet och då vill jag självklart att den nya sidan är uppe!


Av wanjasvarjehanda - 18 januari 2011 06:34

Aaaaargh!


Nu är jag arg!

När jag gick igenom firmans räkningar så fanns det en underlig debitering på 30 kr för en sms-tjänst. Det enda vi betalar på det sättet är parkering, SL-biljetter och annonsering på Blocket, men detta var ett nummer som varken jag eller min pojkvän kände igen.


På räkningen står det under Innehålls- och betaltjänster Vianett AS 084117230 med kontaktuppgifter Smiley Communication AS 08-4117230.


På Vianetts hemsida hittade jag numret som används för dessa tjänster, nämligen 72323. Jag läste vidare att detta nummer används av många olika företag, både för engångsbetalningar och abonnemangstjänster...

Självklart anade jag ugglor i mossen och eftersom jag vet att min käre pojkvän inte alltid har tvärkoll på sådant så bad jag att få kolla hans sms från december. Där fanns de, smsen från 72323.


Det visade sig att de var från Trustbuddy, som i december övertog Loanland. Loanland var en site där medlemmar kunde låna pengar av varandra. Vi registrerade oss där 2009 men har aldrig vare sig lånat eller lånat ut via dem, medlemsskapet var gratis. I smset finns nya inloggningsuppgifter till deras site och de hänvisar till att information om ägarbytet gått ut via e-post, vilket stämmer:


2010-12-07 kom det e-post från Loanland om att Trustbuddy tagit över verksamheten 2010-11-19 och att alla medlemmar följde med i övergången. Detta meddelande kom till firmans e-postadress så jag läste det och tänkte inte så mycket på det eftersom vi ändå¨inte använder tjänsten.


2010-12-08 kom det e-post från Trustbuddy med rubriken "Nyhetsbrev - Välkomna till TrustBuddy!". Det blev inte ens läst, för övergången hade vi ju redan informerats om av loanland.

När jag nu började rota i det hela så läste jag mailet och nästan längst ner står det:


 • För att våra medlemmar ska hållas löpande uppdaterade på sitt innehav och konto skickar vi ut månatliga informationsmeddelande via SMS och mail (30 kr).

 • Vi har minsann inte skrivit på något avtal där vi går med på att betala för ett medlemsskap, ett medlemsskap som vi aldrig ens skaffat själva utan som hängt med från Loanland.


  Skickade TRUSTBUDDY STOPP till 72323 nu och fick bekräftat att det var mottaget. Vi har även mailat till Trustbuddy om att de omedelbart ska stryka medlemsskapet och återbetala de pengar som dragits.


  Det är ju skandal, fuffens, båg, bluff och fula fasoner!
  Jag förstår inte hur ett företag kan få bete sig på detta sätt. Något säger mig att de kommer att få mååååånga arga människor efter sig!

   

  Om ni gör en sökning på t.ex trustbuddy 72323 så ser ni att det redan nu är ett gäng människor som är rejält upprörda.

   

  Sen är det ju så att många får mobilräkningen betald av sin arbetsgivare. Hur ser denne på att du plötsligt börjat "köpa" smstjänster på företagets bekostnad?

   

  Så, om du någonsin registrerat dig på Loanland, kontakta Trustbuddy och avsluta ditt medlemsskap!

  Har du fått sms från dem, stoppa genast abonnemanget och kräv återbetalning!

  Någon länk till dessa bluffmakares hemsida har jag faktiskt ingen lust att lägga in här men googla så hittar du dem snabbt.

   

  Jag väntar med spänning på att de ska besvara vårt mail. Så snart jag sett vad de skriver så återkommer jag här.

   

  Grymt och morr!

  Wanja

   

  2011-01-19

  Trustbuddy svarade snabbt på mailet och bad om kontonummer för återbetalning. De har nu betalat tillbaka pengarna och jag hoppas att vi är borta ur deras medlemsregister.

  Av wanjasvarjehanda - 14 januari 2011 22:24

  För några dagar sedan skrev jag ett inlägg angående taklampor som på vissa ställen uppges vara tillverkade av Lobmeyr och andra Rupert Nikoll: http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2011/01/05/4292741-spretig-lampa-lobmeyr-eller-rupert-nikoll/


  Jag mailade till Espresso Segafredo i Wien för att fråga om de hade några bilder kvar från den tiden som Ohne Pause Espresso huserade i lokalen, eftersom lamporna enligt uppgift skall ha funnits där. Peter Kammerhofer svarade att det är 23 år sedan ägarbytet och att de tyvärr inte har några bilder kvar.


  Ett mer givande svar fick jag från Johannes Rath på Lobmeyr :)


  Lamporna dyker upp ganska ofta i Wien och är mycket riktigt tillverkade av Rupert Nikoll i slutet av 50- och början av 60-talet. Fabriken lades ner efter ett försök att utöka verksamheten till en större industriell produktion.


  När Lobmeyrs verkstad får in dessa lampor för reparation är de ofta i väldigt dåligt skick och bortom all räddning. Det är vanligt att metallkoppen i lampans nedre del är sprucken p.g.a att de tillverkades i alltför tunn metall. Saknade kristaller är svåra att ersätta då Swarowski inte längre tillverkar denna modell som har inte hål rakt igenom utan bara till hälften.


  Lampan jag hade i butiken var enligt Johannes i bra skick och därmed troligtvis tillverkad tidigt när man fortfarande hade en liten produktion med omsorg och kvalitet.

    


  När jag har kollat runt på nätet så har jag sett andra storlekar av denna lampa (som visst heter Pyra) bl.a. lampetter. Johan på Sjöström Antik uppmärksammade mig på att lampan han sålt hade fler armar än min, den var likadan som denna: http://www.architonic.com/dcsht/large-chandelier-dorotheum/4101744


  Tänk vad mycket lättare det blir att hitta uppgifter när man har ett tillverkarnamn att söka på  - och vad mycket man missar om man famlar i blindo utan några som helst ledtrådar!

  Presentation


  Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

  Fråga mig

  10 besvarade frågor

  Senaste inläggen

  Arkiv

  Senaste kommentarerna

  Kategorier

  Kalender

  Ti On To Fr
     
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  <<< Januari 2020
  >>>

  Sök i bloggen

  Sevärt, lusläst & lustigt

  Barnebys Blogglista

  Not Swedish?

  RSS

  Besöksstatistik

  Följ bloggen

  Följ Wanjas Varjehanda med Blogkeen
  Följ Wanjas Varjehanda med Bloglovin'

  Gästa boken!


  Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se