Senaste inläggen

Av wanjasvarjehanda - 21 juni 2013 03:42

I februari förra året skrev jag ett inlägg om att en stol som tidigare attribuerats till Viggo Boesen plötsligt ansågs vara formgiven av en arkitekt vid namn Martin Olsen och tillverkad av norska Vik & Blindheim.

Här är inlägget: http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2012/02/23/7400897-nar-vedertagna-uppgifter-blir-tveksamma-viggo-boesen-magnus-olsen/


När jag surfade runt häromdagen fick jag syn på en auktion med ett helt annat namn och tänkte först att "jahapp, vad har auktionshuset fått det ifrån?". Efter en snabb googling hittade jag en artikel hos Bruun Rasmussen, som nu tycks ha hittat korrekta uppgifter: Stolen skall vara formgiven av Philip Arctander 1944 och tillverkad av Nordisk Staal & Møbel Central.

Det är jättespännande när sådana uppgifter framkommer, i synnerhet då det verkar som att det faktiskt kan stämma den här gången! Intressant hur felaktiga attribueringar kan sprida sig och klamra sig fast, nu hoppas vi att den nya informationen stämmer och att den rotar sig.


Här kan du läsa artikeln hos Bruun Rasmussen, skriven 13 juni 2013:

http://www.bruun-rasmussen.dk/vfs/news/130613-2.html?lang=en


Är du sugen på att köpa en sådan stol - katalogiserad med rätt formgivare - så säljs det en ikväll (midsommarafton) på Lauritz i Stockholm:

http://www.lauritz.com/sv/auktion/philip-arctander-muslinge-stol-danmark-1944/i3033748/


Nu återstår att se om det nya namnet drar upp intresset, hittills är den uppe i 22 000 kr.

Ett stort tack till Bruun Rasmussen som luskade rätt på det hela!


Notering 21/6 20.12: Nu är auktionen ovan avslutad och stolen klubbades för 50 000 kr - ganska långt från vårens toppnotering hos Bukowskis men då var den ju av Magnus Olsen:

http://www.bukowskis.com/auctions/573/56-martin-olsen-fatolj-sannolikt-for-vik-blindheim-norge-1950-tal?locale=sv

Av wanjasvarjehanda - 9 juni 2013 23:45

2008 köpte jag in ett par bokhyllor i jakaranda och koppar/mässing. Ruggigt läckra men det var svårt att hitta någon info om tillverkaren, på vissa ställen stod Threemen eller Treman som tillverkare och på andra C. F. Christensen, Silkeborg.


Kanske tillverkades de även av CFC eller så är uppgiften felaktig, den andra uppsättningen jag har sålt hade märkning från Treman.


Märkningen är oftast i form av en plåtskylt, vissa med texten Treman och på andra står det Threeman.



Detta matbord var också från Treman.



Min känsla sa Treman även när det gällde det här matbordet, konstruktionen kändes vädigt lik det förra men etiketten sade att det var tillverkat av Möbelfabriken Linden i Horda.


Jag har fortsatt leta efter uppgifter om möbelfabriken Treman och för några månader sedan kom förklaringen till att jag itne lyckats hitta något: Treman var ingen möbelfabrik, det var en sammanslutning av flera olika fabriker!


Det var i bloggen Retroknoppen jag fick syn på en del av annons från tidningen Form 1957.
http://www.retroknoppen.com/2013/01/bloggutmaningen_21.html
Ni må tro att jag blev glad när bloggaren skickade ett par bilder på annonserna! Stort tack, Cen!


Annons från tidningen form nr 8-9 1958. I Treman/Threemen ingick Erik Andersson & Co Möbelfabrik, AB Braås Möbler, AB Diö Möbelindustri, Gullebo Aktiebolag, Erik Gustafsson Möbelfabrik, AB Möbelfabriken Linden (japp, så min känsla angående matbordet var nog ganska riktig), Alb. Nyberg & Co Möbelfabrik, Rottne Snickerifabriks AB och Trema-Industri i Brittatorp AB. På bilden syns ovan nämnda bokhylla.


Annons från tidningen form nr 6-7 1957. Golvlampan uppe till höger är från Trema-Industri i Brittatorp, jag har sålt ett par stycken och har nog en på lagret som jag behöver hitta passande skärmar till. Soffbordet vet jag inte vilken fabrik som tillverkat men jag har ett stående som jag påbörjat renovering av. Så fort jag hinner få det färdigt så landar det på vår hemsida www.wanjasvardagsrum.se


Det är synd att det inte nämns några formgivare i annonserna, det står bara att möblerna är arkitektritade. Jag hoppas att någon sitter med information om vilka formgivare som var anställda vid fabrikerna!

Av wanjasvarjehanda - 5 maj 2013 05:15

Jag har just avslutat slipning och oljning av ett soffbord.

Inte vilket soffbord som helst utan en av de modeller som Johannes Andersen formgav för Trensum i slutet av 50-talet!

 

Det ovala bordet är i teak med tidningshylla integrerad i skivan.

 

Infattningen av bordsbenen återfinns på flera av Johs Andersens bord, likaså den genomgående tidningshyllan.

Bordet finns till salu på vår hemsida: http://www.wanjasvardagsrum.se/soffbord


Det hör med stor sannolikhet till möbelserien Capri, som var en samling olika soffor, fåtöljer och soffbord som Johanes ritade för Trensums Möbelfabrik. Du har säkert sett några av dem i bloggen Form55, där ser du också en variant på detta soffbord med shakerben i metall:
http://jjform55.blogspot.se/2011/07/capri-soffbord.html


Johannes Andersen ritade flera möbler för Trensum, dessvärre är det få som vet exakt vilka han ligger bakom. Det vi är säkra på är serien Capri med soffa, en hög fåtölj och en låg fåtölj, ett par olika utföranden finns på basen.

I dagsläget attribuerar auktionshus och handlare i princip alla svängda Trensumsoffor till Johs, vilka han egenligen har ritat tycks det råda delade meningar om. Den vanligaste modellen är nog TV-kväll, som enligt vissa kataloger och broschyrer (jag har inte sett dem själv) är Johs design medan Möbelform i Trensum hävdar med säkerhet att den formgavs av fabrikens ägare Tage Persson redan innan Johs kom dit.

Vi sålde en soffa och fåtölj i en variant av TV-kväll för en tid sedan. Då vårt lager var överfullt behövde vi snabbt bli av med dem och hade inte tid att vänta på att få lämna in dem till något av de stora auktionshusen, vi tog dem därför med oss till ett mindre auktionshus i södra Sverige i samband med inköpsresa. Plakettmärkningen visade att det var Trensum och eftersom alla andra auktionshus skriver att det är Johannes Andersens design så bad jag dem skriva "Möjligen Johannes Andersen" i beskrivningen. Gruppen klubbades för 2600 kr, vilket var mindre än vi köpt in den för. Det tog bara ett par veckor innan den som ropade in dem hade sålt dem via Bukowskis Market - Där fanns det inget "möjligen" i attribueringen =) Soffan klubbades för 8700 kr och fåtöljen för 2050 kr. Det var inte utan att vi önskade att vi orkat lämna in dem där själva (i synnerhet som - om jag inte minns fel - det var på deras filial här i Stockholm de såldes).

http://www.bukowskismarket.com/items/325770-soffa-johannes-andersen-ab-trensums-fatoljfabrik-trensum-1960-tal

http://www.bukowskismarket.com/items/325805-fatolj-johannes-andersen-ab-trensums-fatoljfabrik-trensum-1960-tal


Åter till soffborden, som enligt uppgifter från Möbelform i Trensum inte är tillverkade där utan av andra fabriker. De salufördes dock av Trensum.


Bordet ovan är alltså troligtvis tillhörande serien Capri, andra exempel är detta med tre ben: http://www.bukowskismarket.com/items/399592-soffbord-capri-johannes-andersen-trensum


det här med lådor: http://www.bukowskis.com/auctions/570/489-johannes-andersen-soffbord-trensum-sverige-1960-tal?locale=sv

Jag blev nyfiken på märkningen under det bordet, A. Ahlström Osakeyhtiö Warkaus, då jag sett märkning därifrån på flera olika möbler. Efter att jag kontaktat företaget fick jag svaret att de inte tillverkat möbler, det är bara en inventariemärkning.


och det här med oregelbunden, svängd form: http://www.deconet.com/decopedia/template/tables/sofa-coffee-tables/Capri-by-Johannes-Andersen-id-8686 (jag har ett i teak som jag ska göra i ordning så snart jag har möjlighet)


Även bland soffborden attribueras det hej vilt på auktionshusen. Detta bord har vi sålt ett par av, jag skulle dock inte våga säga säkert att det är Johs design även om de spolformade benen och lådornas handtag talar för det. Hos de stora aktionshusen är det attribuerat till honom i 9 fall av 10.


 


Ytterligare ett som auktionsfirmorna vill ha till Johs Andersen är detta:
http://www.bukowskismarket.com/items/384588-soffbord-johannes-andersen-1950-60-tal


Här är ett till som de påstår är hans verk. Även om benens infästning går i hans stil så tycker jag inte att det har tillräckligt mycket schwung i formen för att vara hans.

http://www.bukowskismarket.com/items/278300-soffbord-johannes-andersen-trensum-1900-talets-senare-halft


Ett annat bord som är poppis bland handlare att tillskriva Johs Andersen är detta från Alberts i Tibro:

http://www.deconet.com/decopedia/template/tables/sofa-coffee-tables/Boomerang-table-by-Alberts-Tibro-id-7460

Jag har inte sett några säkra uppgifter på att det är han som ritat det men det vore kul att få klarhet i om Alberts tillverkat några av hans bord. Just det, ett sådant har jag också stående i väntan på renovering...


Johannes ritade givetvis inte bara för svenska Trensum, han formgav möbler även för flera danska fabriker såsom CFC Silkeborg, Uldum, J. Skaaning & Søn och Brdr. Andersen, Vejen (var det hans eget snickeri, månntro?).


 

Bardisk modell SK661 från J. Skaaning & Søn, här i ek. Den finns på vårt lager.

Bardisk modell SKK661 igen, här i jakaranda. Barstolarna är också Johs verk och tillverkades av Brdr. Andersen, Vejen. Vi har sålt två sådana grupper.

VARNING! Det säljs nytillverkade kopior på dessa barstolar, var noga med att kontrollera att de är original från 60-talet när du köper. Vill du se kopiorna, sök på Johannes Andersen Allegra bar stool. Allegra är för övrigt ett nytt namn för mig, jag har enbart sett det där de nytillverkade stolarna säljs.

  


 

Ehm, ingen vidare bild, när vi sålde detta 2008 så hade vi bara en taskig mobilkamera. Det är nog den av Johs möbler som flest designintresserade känner igen, soffbordet Smiling table för CFC Silkeborg 1957-58. Det tillverkades i två olika storlekar och fanns i både teak och jakaranda. Jag kan lugnt säga att det var den trevligaste bordsslipning jag utfört, det var riktigt kul att handslipa dessa spännande former! Bordet syns rätt ofta på auktion och priserna varierar kraftigt, dyrast brukar de bli om de är utförda i jakaranda. Det enda trista med det är att konstruktionen medför att det lätt blir glipor i benens infästning.

VARNING! Även detta finns som nytillverkade kopior från Asien. Var noga med att kontrollera detaljerna när du köper ett Smiling table, som det påpekas i denna blogg så ser man skillnaden bl.a på att de tvärgående ribborna sitter längre ner på replikan än på originalet samt att kopiornas benavslut är mer kantiga:

http://www.designaddict.com/design_addict/forums/index.cfm/fuseaction/thread_show_one/thread_id/16266/

Ser du kopior säljas som original på auktion, kontakta auktionshuset omedelbart! En nytillverkad replika är inte värd tillnärmelsevis så mycket som ett original från tiden och lär säkerligen inte hålla i de 50-60 år som originalen hittills gjort och det är viktigt att sätta stopp för att de säljs som "äkta" vara.


Här kommer ytterligare en halvkass mobilbild. Detta bord av Johs är också tillverkat av CFC Silkeborg och är i jakaranda, vilket tyvärr inte riktigt framgår av bilden. En låda finns dold på vardera kortsida, den ena är fackindelad med lock i svart plast. 2010 var året då vi släppte detta vackra bord vidare.



Det var allt om Johs Andersens möbler för stunden men fler inlägg kommer säkerligen då han är en klar favorit!

Hälsningar från en dunderallergisk Wanja - Det är vår och med våren kommer pollen.



Av wanjasvarjehanda - 13 april 2013 07:18

En dag i somras åkte vi genom Simlångsdalen och fick syn på ett rätt udda hotell samt en skylt med texten Danska Fall. Just då tog vi oss inte tid att kolla något av dem men de fanns kvar i minnet och några veckor senare bestämde vi oss för att styra kosan dit. Det är vi mycket glada för idag!


Tallhöjdens Värdshus är inte som något annat ställe vi bott på när vi behövt övernatta under våra inköpsresor. Med tanke på ekonomin så blir det alltid billigast möjliga alternativ, antingen hemma hos någon släkting eller på något lågbudgethotell med intetsägande miljö och tråkig mat. Någon gång har vi lyckats få en bra deal på ett bättre hotell men inte heller det har känts speciellt trevligt, de tycks alla vara inredda enligt samma mall och allt är vitt och opersonligt.

Tallhöjden är verkligen raka motsatsen!


 


Något som överraskade oss mycket var maten, som håller hög klass och definitivt hade kunnat serveras på någon av storstans finkrogar. Det känns att man tänkt till när det gäller råvaror och det mesta som serveras är närproducerat, något som framförallt märks på köttets kvalitet.


Det jag föll mest för var dock lugnet på Tallhöjden. Så fort vi kommit dit infann det sig, all stress var som bortblåst och jag som har stora sömnprblem sov gott hela natten.

Det är som att all oro och stress slukas, isoleras och göms någonstans långt borta i ingenstans.


Överallt finns något att titta på - Det mesta är kvar sedan stället drevs av Sture G. Ohlsson, som byggde värdshuset 1967 och inredde delvis med möbler från den egna möbelfabriken i Malmö samt med souvenirer från sina många resor. Vi blev nyfikna på en hel del saker, bland annat några slagbord som används som långbord i det stora tältet sommartid. Det blev aldrig av att vi tog bilder på borden men jag reagerade på att de påminde mycket om Bruno Mathsons "Maria flap". Långt senare fick jag för mig att surfa runt lite för att se om borden faktiskt kunde vara från Stures fabrik och se! Jag hittade ett likadant och visst var det Sture som varit i farten!
http://www.liveauctioneers.com/item/8002077


Förutom värdshus och möbelfabrik drev Sture G. Ohlsson en klädbutik, en möbel- och inredningsbutik samt keramikverkstan Tallhöjdens Stengods. Jag misstänker att det var en man som sällan gick sysslolös!


Det allra första jag la märke till när vi satte oss i matsalen var karafferna, vissa med den ursprungliga lädergördeln kvar.


 

Var kunde de komma ifrån? Färgen pratade lite Reijmyre men jag kände inte alls igen formen. Jag var helt enkelt tvungen att fråga!


Lotta, som driver Tallhöjden tillsammans med sin man, berättade att det en dag för några år sedan hade kommit in en kvinna som efter att ha sett sig om plockade upp ett glas och utbrast:

"Så ni har kvar mina glas, men var är resten?"
Kvinnan ifråga hade varit med och blåst allt glas som Sture köpte in i slutet av 60-talet! Hon arbetade då på Älghult och det är alltså därifrån glasen i detta inlägg kommer. Superspännande tycker jag och undrar givetvis vem hon är! Lotta vet inte vad hon heter, kanske någon av er som läser detta vet vem det kan vara?


 

Vinglaset skulle nog vara svårt att identifiera om man inte visste var det kom ifrån.


 

Detta lilla glas är ett vattenglas, eller selterglas om man så vill.


 

Jag har inte måtten på glasen så jag lägger in en bild för storleksjämförelse. Här ser ni också att vinglaset och det lilla vattenglaset har samma gröna färg, medan karafferna har en annan. Lampan uppe till vänster sitter ute vid parkeringen.


 

Glas på fot, perfekt för frukostjuicen. Känns det inte lite inspirerat av Signe Persson-Melin?


 

Bildbevis på att det faktiskt händer att vintern kommer även till södra Sverige. När det gäller boende på Tallhöjden så kan man välja mellan rum i huvudbyggnaden eller en egen liten stuga. Det finns även möjlighet hyra sal för fest, bröllop och konferens. 

Mer info på Tallhöjdens hemsida: www.tallhojden.se


I början av detta inlägg nämnde jag skylten vi åkte förbi, den där det stod Danska Fall.
Jodå, vi har givetvis varit där också och även det blev ett favoritställe i somras.


 

Det är alltså ett naturreservat som ligger i Simlångsdalen, en liten bit från Tallhöjden.


 

Jag gllar verkligen formen på bänkarna som står längs vandringleden, lite art déco-känsla så här mitt i skogen. Den förfallna gården är Eriksköp, jag hoppas innerligt att någon tar sig an och rustar upp den innan den är bortom all räddning!
Ibland kan man få en känsla av att man varit på ett ställe förut, trots att det är första gången man är där. Detta är ett sådant ställe för mig.


 

Här har vi fallen. De som känner mig väl vet hur mycket hav, vatten och skog betyder för mig som kraftkälla, det är där jag laddar batterierna. Det är inte Niagarafallet direkt men fullt tillräckligt för ge ro och energi.


Nu längtar vi till sommaren!

Av wanjasvarjehanda - 28 oktober 2012 15:21

På Tradera och andra ställen säljs det många så kallade stringhängare, säljarna brukar skriva att de är från 50-talet. Jag vet inte hur många gånger jag har dementerat det och säljarna brukar envist vägra att inse sanningen. Så sent som för några veckor sedan fick jag en utskällning av en tjej på Facebook för att jag upplyst om att det var IKEA, hon ansåg nämligen att jag hade saboterat hennes annons eftersom köparen drog sig ur när hon fick veta att det inte var 50-tal (som det stod i annonsen).

Att de kommer från IKEA fick jag reda på så sent som 2007, när jag själv köpt in ett par stycken dyrt på Tradera och en av våra kunder talade om att det var IKEA.


Jag tog upp det hela i en frågegrupp på Facebook eftersom jag tyckte att det borde finnas någon som visste vilket år de lanserades och till slut var det en medlem som hittade en i förpackning!


 


Hängaren heter alltså Tjenis och på etiketten står årtalet 1991. De fanns rätt länge till försäljning, troligtvis in på 2000-talet.

 


På loppisen där denna finns är priset 5 kr.

Stort tack till Veronica som plåtade och gav mig bilderna!



Av wanjasvarjehanda - 3 juli 2012 20:15

Det är inte alltid lätt att hitta uppgifter när man bara har känslan att gå på!
Är sakerna tillverkarmärkta så är ju saken biff men dessvärre finns det rackarns många objekt som inte är det. Vissa har aldrig varit märkta överhuvudtaget och andra har burit en etikett som trillat bort under årens gång.


Min första tanke när jag hittade denna möbel var IKEA, dock var det ingen som sett den i någon av sina gamla kataloger. En av dem som fick se en bild skrev att en väninna sett en likadan med etikett från IKEA så då kändes det hela rätt klart men det visade sig att det inte var just den.


Fnulade vidare.


Kunde det kanske vara Horreds? Kikade på deras Facebooksida där de lagt upp ett fåtal bilder på möbler från 60- & 70-talet och kände väl att hmm, jo, kanske...


Mio har ju funnits ett bra tag, kanske var det någon av deras serier? Det visade sig svårt att hitta uppgifter om äldre möbler därifrån på nätet så den tanken lades snabbt på hyllan.
Ja, alltså inte på just den hylla jag sökte information om, utan någonstans längst in i bakhuvudets hyllsystem.


Jag behövde helt enkelt få tag på någon som sett mängder av bilder på dåtidens möbler och skrev till en person som som jag varit i kontakt med tidigare på tidningen Hus & Hem Retro. Jodå, hon kände allt igen den men visste inte var den kom ifrån, så hon tipsade om en annan person som i sin tur ledde mig till en hjälpsam själ som visste precis vad det var!


Här ser ni katalogbilden från Ulferts Möbler i Tibro 1970. Katalogtexten berättar att möbeln heter Solö och är formgiven av Elsa & Nordahl Solheim.


 


Delarna är flyttbara så man kan välja mellan att ha sängarna ihop eller separerade av en av hylldelarna och de små lådorna går att ställa på olika hyllor. Så här beskrivs möbeln i katalogen:

"Solö har många praktiska detaljer. Klockan t.ex hyllan för böcker, eller den nedre skåpklaffen som kan fällas ut och bli sängbord. Och färgerna. Vitt och orange. Genomtänkt. Solö tillverkas vitlackerad med orange dekorfärg i fyllningar och paneler."


De norska formgivarna Elsa & Nordahl Solheim designade bland annat fåtöljen Kengu för Rybo på 60-talet, den och mer om och av Elsa och Nordahl Solheim kan ni läsa här: http://www.bt.no/bolig/Skapte-ettertrakta-klassikarar-2675394.html
Jag har försökt komma i kontakt med Elsa och hoppas att hon svarar så att jag får berätta lite mer om deras möbler.


Du som vill se kombinationsmöbeln Solö i verkligheten får chansen 26-28 oktober 2012 då den kommer att finnas till salu i vår (Wanjas Vardagsrums) monter på Retromässan i Stockholm :)

Av wanjasvarjehanda - 8 maj 2012 08:33

Nätverkande i all ära men ibland går det till överdrift.


Runt 25 april började flera av mina vänner och bekanta på Facebook upptäcka något ytterst olustigt: Vissa av de annonser de tittat på på Tradera började dyka upp som länkar i deras Facebookloggar - utan att de valt att dela dem eller klickat på gilla.

Det kanske inte alltid är så kul att folk ser vad man tittat på för annonser och det har märkts tydligt att de som drabbats inte är det minsta roade av fenomenet.


Det första jag upptäckte när jag sökte på "tradera" på Facebook var en mystisk app som hade ett frågetecken framför sig (alltså ingen bild) och som påstods användas av 500 personer varje månad, däribland flera av mina vänner. 

När jag klickade på "Gå till appen" så stod det att den var felkonfigurerad och inte gick att använda. Några av dem som stod som användare hittade appen i sina inställningar och plockade bort den.
Trots det så fortsatte länkarna dyka upp för vissa och de poppade upp som användare i sökresultatet lite då och då. Även antalet påstådda användare varierade, ena stunden var det 500 och nästa 400 per månad. Tills igår, när det plötsligt var 9 000 och idag 10 000...


Problemet torde ha att göra med Facebooks nya "Open graph" som är tänkt att få människor att samverka mer genom Facebook och andra sidor men som istället ger problemet att alla ser allt du gör.
Jag tror fortfarande att den skumma appen med frågetecknet är inblandad men frågan är hur =) När jag gick igenom koden för annonser som hade länkats och sådana som inte hade gjort det så fanns det ingen skillnad. Vad som finns är givetvis ett script för att man ska kunna gilla eller dela en annons om man vill.


Jag vet inte om och hur Tradera kommer kunna lösa problemet men det finns ett par saker du kan göra för att förhoppningsvis undkomma det:


1. Klicka på pilen längst uppe till höger på Facebook och välj "Sekretessinställningar".

2. Bredvid "Ads, Apps and Websites" klickar du på "Redigera".
3. Bredvid "Applikationer som du använder" klickar du på "Redigera inställningar".
4. Nu går du in på "Redigera" för varje applikation i listan, sedan väljer du att ta bort de rättigheter du inte vill att appen skall ha, t.ex "Inlägg i ditt namn" och "Åtkomst till din information när som helst".

Du kan också anpassa inställningarna för vilka som får se händelser som skapats via apparna, det gör du bredvid "Vem kan se inlägg som den här applikationen gör åt dig på din tidslinje:".


Om du har många appar så kan du istället göra så här:


1. Klicka på pilen längst uppe till vänster på Facebook och välj "Sekretessinställningar".

2. Bredvid "Ads, Apps and Websites" klickar du på "Redigera".
3. Bredvid "Applikationer som du använder" listas de senast använda, klicka på "Stäng av alla applikationer" precis nedanför listan.
4. Nu får du upp ett fönster med de appar som har tillgång till dina uppgifter och kan kryssa i vilka du vill ta bort. Jag rekommenderar alla utom de allra nödvändigaste, t.ex "Forum for pages" (som du behöver för att kunna skriva i forum på olika Facebooksidor sedan Facebook tog bort sitt gamla forum), kalenderapp och app för delning från din egen blogg. Sen kan det förstås finnas andra appar du behöver/vill ha kvar men tänk efter när du väljer ut dem.
Jag har sett folk med 100-tals appar, de flesta av typen "Vilket är ditt indiannamn?" och "Vilken kändis liknar du?". De flesta appar av den typen är utvecklade endast i syfte att komma åt din information och kontaktlista för att sedan sprida länkar i ditt namn eller i värsta fall olika typer av malware. Sen är förstås väldigt många av de appar folk har installerat olika typer av spel.


Jag hoppas att det hjälper, det är svårt för mig att veta eftersom jag redan valt de hårdare säkerhetsinställningarna och därför inte upplevt autodelningarna =)


Ytterligare inställningar som kan vara bra att göra:


1. Klicka på pilen längst uppe till vänster på Facebook och välj "Sekretessinställningar".

2. Bredvid "Ads, Apps and Websites" klickar du på "Redigera".
3. "Hur andra tar med dina uppgifter till applikationer de använder" - Klicka på "Redigera" och gå igenom vilken information du tycker är ok att låta appar och sidor ta del av via dina vänner.
Hur din samverkan med andra görs på andra sidor kan du påverka genom att klicka på "Redigera inställningar" vid "Direktanpassning".
Om du klickar på "Redigera inställningar" vid "Offentlig sökning" så kan du själv välja hur hemlig du vill vara.
Du kan också välja hur du vill kopplas ihop med tredjepartsannonser genom att klicka på "Redigera inställningar" bredvid "Ads".



Gladare nyheter: Du har väl inte missat att även du som är enskild näringsidkare kan få skatteåterbäringen till midsommar?
Förutsättningen är att du anmält bankkonto för återbetalning samt att du deklarerat elektroniskt med e-legitimation. Och att du deklarerade i tid, förstås.
Bra va? 

Av wanjasvarjehanda - 13 mars 2012 15:45

I söndags avslutades vårens upplaga av Retromässan på Münchenbryggeriet i Stockholm, vi från Wanjas Vardagsrum var med även denna gång.

Som vanligt stressade vi för att få färdigt renoveringen av ett antal möbler men till slut var det bara att inse att tiden inte räckte till. Här kommer lite av det vi hade i vår monter!


Översiktsbild: Hörnbarskåpet till vänster väckte stort intresse och blev snabbt sålt, för den som vill hitta ett likadant så kommer det från Sola Möbelfabrik i Norge. Tandläkarskåpet och den italienska vägglampan såldes också, liksom den galonklädda soffan och fåtöljen från S.M Wincrantz som skymtar längst bort på bilden. Soffbordet som kan anas borta vid soffgruppen kommer från Norge och är tillverkat av Haug Snekkeri/Bruksbo, trolig formgivare Torbjörn Afdal. Soffbordet finns kvar, en bild på både det och den sålda soffgruppen kan du se på S:t Olofs blogg: http://sanktolofs.blogspot.com/2012/03/retromassan-pa-munchen-bryggeriet-mars_11.html

Där finns även bild på våra koppar av Stig Lindberg modell Verdi, som kom i produktion 1960 och tillverkades under bara ett år, vilket gör dem mycket ovanliga. Kopparna finns kvar.

S:t Olofs har ett likadant soffbord själva, det kan du se här.


 

Fritz Hansen stol 3105 formgavs av Arne Jacobsen 1955 och kallas Myggan. Den kallas även Munkegaardsstolen efter skolan han ursprungligen ritade stolen till. Myggan finns kvar hos oss på Wanjas Vardagsrum och har fått nya plasttassar.


 

Tandläkarskåpet blev också sålt, det var så poppis att vi säkerligen kunnat sälja 10 till. Nu är de dessvärre oerhört svårfunna så det torde bli synnerligen omöjligt.


Barskåpet från Sola Möbelfabrik. La mômes Old fashioned lyckades bättre med att fånga det på bild.

  


Det fiffiga med barskåpet är att man kan dölja hela härligheten genom att vrida mittdelen - Vips, så är det en bokhylla som kanske gör lite bättre intryck på svärmor.

 

Några bra bilder på bardisken av Johannes Andersen lyckades vi inte få till. Den finns kvar och är som synes i ljus ek, modellen heter SK661 och tillverkades av J. Skaaning & Sön. Nyfiken på hur den ser ut på andra sidan? Kika på den vi sålt tidigare, den var dock i jakaranda men modellen är densamma.

  

 

Här snackar vi American diner! Glöm alla nytillverkade möbler i dinerstil, denna möbelgrupp är äkta 50-tal. Bordet är ursprungligen runt och har iläggsskivan i på bilden, bordsytan är i någon form av laminat som både ser ut och känns som marmor. Spana in de läckra mässingsdetaljerna på benen!

Stolarna har fått en del ålderskrämpor efter 60 års användning, en av dem saknar en av sina mässingsfötter och vinylen på stolsryggarna har torkat vilket resulterat i ett par revor. Gruppen finns kvar och mer 50-tal än så här blir det nog knappast.

 

 

När jag köpte in dessa två stolar så var det i tron att det var modell 71 från J.L Möllers möbelfabrik, döm om min förvåning när jag såg märkningen från Mogens Kold. Förklaringen var inte så svår att hitta, dock aningen överraskande: Stolarna är ritade av Arne Hovmand-Olsen och likheten med modell 71 beror helt enkelt på att han ritade även den. Så står det i gamla kataloger från J.L Möller, trots att den idag attribueras till N.O Möller.

Stolarna finns kvar.


 

Från Italien kommer denna vägglampa. Den fick flytta till Södermalm.


 

Betjänten jobbade hela mässan, här står han och visar upp delar ur servisen California, Stålhane för Rörstrand. Vi hoppas att han får det bra i sitt nya hem tillsammans med soffgruppen.


Vad som inte kom med på bild var en läcker skrivbordsstol som fortfarande finns kvar, samt matgruppen Reno av Bertil Fridhagen för Bodafors och ett teakskrivbord från Lelångs i Bengtsfors (båda sålda).


Apropå Fridhagen så råkade vi träffa på hans dotter för ett par veckor sedan! Vi stod och lastade bilen och hade tagit ut stolarna modell Reno ur bilen under tiden, då kom det fram en kvinna som sa att det såg ut som hennes pappas stolar. Jag trodde förstås att hon menade att hennes far hade likadana men det visade sig att det var just hennes far som var Bertil Fridhagen. Världen är liten och jag ångrar att jag inte bad om hennes mailadress för mitt i all stress så glömde jag givetvis vad hon hette. Det vore jättespännande om hon ville berätta lite om sin far och kanske bidra med några bilder men risken är väl inte så överhängande stor att hon ser detta.


Det var allt vi lyckades få med i bildväg! Retromässan är tillbaka i höst, troligtvis 26-28 oktober 2012.

Nästa mässa för oss på Wanjas Vardagsrum blir Little Vintage Lover Fair som arrangeras 13 maj 2012, denna gång på Midsommargården. 

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Gästa boken!


Ovido - Quiz & Flashcards